Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Οι μουφτήδες, η Ξάνθη και η... ιδιωτική επίσκεψη Νταβούτογλου

 

Μέγεθος κειμένου
 

 

 

  'Ολο το πρόγραμμα της επίσκεψης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών αλλά και το παρασκήνιο και οι επαφές του στην Θράκη.

  Η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Ελλάδα, μόνο ιδιωτική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Οι μειονοτικοί τον περιμένουν πως και πως, ενώ από την Τρίτη και από τις επαφές του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Νταβούτογλου τάραξε τα νερά.

  Ως πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειµένου να θέσουν στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωµατίας τα µείζονα θέµατα της εκλογής των µουφτήδων και των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφιών, αντιµετωπίζουν οι µειονοτικοί παράγοντες της Θράκης τη σηµερινή επίσκεψη.
  Ηδη τα πρωτοσέλιδα των τουρκόφωνων µειονοτικών εφηµερίδων αναφέρονται στην οµιλία του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Γερµανία την περασµένη εβδοµάδα, όπου µίλησε για «αθέτηση του λόγου της ελληνικής πλευράς στο θέµα της εκλογής των µουφτήδων».

  Πάγια διεκδίκηση της µουσουλµανικής µειονότητας αποτελεί η παροχή δυνατότητας εκλογής των µουφτήδων στη Θράκη, παρότι η ελληνική Πολιτεία µε απόφασή της µόλις πριν από λίγους µήνες ανανέωσε για ακόµη µία πενταετία τις θητείες των διορισµένων µουφτήδων Κοµοτηνής και Ξάνθης. Να σηµειωθεί ότι οι «ψευδοµουφτήδες» Ξάνθης και Κοµοτηνής προέκυψαν απόαµφιλεγόµενες διαδικασίες εκλογής. Αυτούς επιδιώκει τώρα η µειονότητα να επιβάλει ως νόµιµους.

  Ο υπουργός Εξωτερικών τηςΤουρκίας θα συναντηθεί µε την Ανώτατη Συµβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας ∆υτικής Θράκης. Πρόεδρος της Επιτροπής που συνιστά µιαάτυπη ένωση προσώπων η οποία αποτελείται από τους αιρετούς της µειονότητας, τους «ψευδοµουφτήδες», αλλά και από εκπροσώπους φορέων, εξελέγη πριν από λίγες ηµέρες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχµέτ Χατζηοσµάν, γεγονόςπου προκαλεί αντιδράσεις στον κοµµατικό µηχανισµό.

  Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το εντευκτήριο της Τουρκικής Νεολαίας Κοµοτηνής και µετά το πέρας των επαφών του στην Κοµοτηνή θα µεταβεί στην Ξάνθη, όπου είναι προγραµµατισµένη η επίσκεψή του στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=3872

  Πηγή: Newsit.gr

   


  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Αρχειοθήκη ιστολογίου