Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Υποχώρηση Μπιρμπίλη για τη δόμηση στις περιοχές Natura

Η προηγούμενη ρύθμιση απαγόρευε τη δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 10 στρεμμάτων σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο «Natura»
08 Μαρ 2011 - 20:48
Picture 0 for Υποχώρηση Μπιρμπίλη για τη δόμηση στις περιοχές Natura

Βήματα πίσω έκανε τελικά η υπουργός Περιβάλλοντος, στη ρύθμιση που απαγόρευε τη δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 10 στρεμμάτων σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο «Natura», μετά τις αντιδράσεις βουλευτών ακόμα και από το κυβερνών κόμμα. Η κα Μπιρμπίλη προχώρησε σε τροποποίηση της ρύθμισης, και όπως έγινε γνωστό τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές «Natura», τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011 θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα.

Η νέα τροποποιημένη διάταξη που εισηγήθηκε η υπουργός και θα προστεθεί στο συζητούμενο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ορίζει τα εξής: «Κατ΄ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια, κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις».
Αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρά τις αλλαγές της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη
Περαιτέρω αποσαφηνίσεις ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως υποστήριξαν, υπάρχουν νομικά προβλήματα που αφορούν τις κατατμήσεις και τις μεταγραφές στα υποθηκοφυλακεία, για αυτό και θα πρέπει με απλό και καθαρό τρόπο να επαναδιατυπωθεί η διάταξη.

Κατά του επίμαχου άρθρου τάχθηκαν οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ, ενώ επιφυλάχθηκαν να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία αν δεν γίνουν περαιτέρω αλλαγές. Αντίθετα, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης πρότειναν μεγαλύτερη αυστηροποίηση των όρων δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε θετική την οριοθέτηση των 10 στεμμάτων από εδώ και πέρα, ωστόσο επεσήμανε ότι «είναι άδικο για χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην υπάρξει μια μεταβατικού χαρακτήρα διάταξη για τα 4 στρέμματα».

«Μια πρωτοβουλία θα λειτουργήσει θετικά και θα βγάλει από την πόλωση», πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για το επίμαχο άρθρο 9, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «η θέση του υπουργείου τέθηκε από την αρχή σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση και έλαβε θετικά σχόλια».

«Ακούσαμε τα επιχειρήματα τους. Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων, και ορίσαμε τη συγκεκριμένη αρτιότητα ως μοναδική παρέκκλιση για τα οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί έως την 1/3/2011. Η ρύθμιση αυτή καθιστά απολύτως σαφή την απόφαση μας να ελεγχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων αυτών περιοχών και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει μια δίκαιη αντιμετώπιση για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων μικρότερων των 10 στρεμμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Περιβάλλοντος, και πρόσθεσε:

«Πολλοί υποστήριξαν ότι, αν και συμφωνούν επί της αρχής μαζί μας, πρέπει να προηγηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές αυτές και να μην επιβληθεί μία οριζόντια ρύθμιση. Απαντώ ευθέως. Η εγκληματική καθυστέρηση δεκαετιών και η θλιβερή σημερινή πραγματικότητα, δεν μας δίνουν το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Αν περιμένουμε να εκπονηθούν μελέτες για όλες τις περιοχές, τη στιγμή που σήμερα έχουμε μόνο εγκεκριμένες 29 από τις 419, τότε θα είναι πολύ αργά. Επιλέγουμε λοιπόν αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό. Τη σωτηρία των περιοχών αυτών τώρα. Οι μελέτες θα ακολουθήσουν και αν και όπου αποδειχτεί ότι χρειάζεται ισχυρότερο καθεστώς προστασίας με διαβαθμίσεις, αυτό θα γίνει».

Ανάμεσα στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω αλλαγών είναι οι Κώστας Γείτονας και Αικατερίνη Περλεπέ- Σηφουνάκη που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και οι Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωϊδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Βούρος και Βαγγέλης Γιουματζίδης που αναμένεται να τοποθετηθούν στη συζήτηση επί των άρθρων.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής και επί των άρθρων όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετικό όμως σκεπτικό.

Από τη ΝΔ, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος όσο και η εισηγήτρια Διονυσία Αυγερινοπούλου έκαναν λόγο για ανεφάρμοστο, αποσπασματικό και χωρίς κατεύθυνση νομοσχέδιο και ζήτησαν να προηγηθεί στρατηγικός σχεδιασμός για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος το χαρακτήρισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και ως «κραυγαλέα αντιαναπτυξιακό» ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και καταστρατήγηση της προστασίας των περιοχών «Νατούρα»

«Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, η Ελλάδα νομοθετεί με βάση το συμφέρον του συνόλου και όχι τα συμφέροντα κάποιων», αντέτεινε η υπουργός Περιβάλλοντος και συμπλήρωσε: «Η προστασία του φυσικού μας κεφαλαίου και η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελούν μονόδρομο, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί και σταθεροί.

Σήμερα, με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, η Ελλάδα στέκεται επιτέλους στο ύψος των δεσμεύσεών της και εκσυγχρονίζει την πολιτική της για την προστασία του φυσικού της πλούτου. Αποσαφηνίζουμε το καθεστώς και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές προστασίας. Έτσι, μπορεί κανείς με μεγάλο βαθμό ασφάλειας να γνωρίζει πού μπορεί να επενδύσει και κάτω από ποιους όρους, ενώ γίνονται σαφείς και οι «κόκκινες γραμμές» υψηλής προστασίας».

Και η κ. Μπιρμπίλη κατέληξε λέγοντας: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί τομή στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Το περιβάλλον, απαιτεί άμεση δράση και ανατροπή κάθε αντίληψης που προωθεί το βόλεμα, κάθε πρακτικής που στηρίζεται στη συναλλαγή. Απαιτεί σύγκρουση με κατεστημένα. Πολιτικές που δεν έχουν στο επίκεντρο τους φωτογραφικές παρακάμψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το περιβάλλον απαιτεί ένα Υπουργείο, όπως αυτό που ίδρυσε η Κυβέρνηση, που του δίνει πρωταρχικό ρόλο και το συνδέει άρρηκτα με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Πηγή: VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου