Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι σαρωνεί τις ακτές της Ιαπωνίας μετά τον σφοδρό σεισμό


   Τουλάχιστον 19 νεκροί νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του ισχυρού σεισμού, 8,9 βαθμών, που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

    Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε την ακτή του Σεντάι στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία. Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι. Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο.

    Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

    Οι υπηρεσίες της ιαπωνικής κυβέρνησης προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλα παλιρροϊκά κύματα.

    Εξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα. Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση. Στο μεταξύ, η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών.

    Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας.

    Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

    Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την βορειο-ανατολική Ιαπωνία έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.

    Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμικη δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες.

    Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

    Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των παλιρροϊκών κυμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου