Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η απώλεια της “λαϊκής δεδηλωμένης”

11.03.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η δημοσκόπηση της Public Issue που έφερε στη δημοσιότητα η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», μπορεί να ειδωθεί κάτω από πολλές αναγνώσεις.
Έχει ωστόσο τη σημασία της το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δείχνει πλέον να έχει απολέσει τη λεγόμενη «λαϊκή δεδηλωμένη». Η μέτρηση δίνει στο ΠΑΣΟΚ εκτίμηση ποσοστού 35%, το οποίο, σε συνάρτηση με το ποσοστό των μικρών κομμάτων τα οποία μένουν τελικά εκτός Βουλής, δεν του επιτρέπει να αγγίξει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος θα ισχύει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει, ανάλογα με την ποσοστιαία δύναμη των κομμάτων τα οποία δεν θα καταφέρουν τελικά να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Με βάση τα ποσοστά που εντόπισε το «Βαρόμετρο» της Public Issue, με ποσοστό 35%, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκέντρωνε περισσότερους από 149 βουλευτές, δηλαδή δεν θα είχε αυτοδυναμία στη Βουλή η οποία θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Το όριο της αυτοδυναμίας, θα κυμαινόταν σε ένα ποσοστό 35,7%-35,8%.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη «φωτογραφία στιγμής», είναι πλήρως αποτρεπτικό για τη στρατηγική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, προσδοκώντας να τις κερδίσει, έστω και οριακά. Φαίνεται ότι η αυτοδυναμία αποτελεί μακρινό παρελθόν για την Ιπποκράτους, κάτι που δείχνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου… άργησε να πάρει τις αποφάσεις του και να προχωρήσει σε εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία είναι η αρνητική διάθεση του 71% των πολιτών, μπροστά στο ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρα κάλπες. Αν και το 53% θεωρεί… ότι θα γίνουν.

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου