Τι κρύβει ο εκλογικός νόμος
11.03.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣΗ συζήτηση περί δημοσκοπήσεων που έχει ανοίξει, με αφορμή το πόσο «έγκυρα» είναι τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις τους, παραβλέπει μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο, που πιθανότατα καθορίζει και τις εξελίξεις για το μέλλον: Τη νομοθεσία με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
Ο «νόμος Σκανδαλίδη» εφαρμόστηκε για τελευταία φορά στην πράξη τον Οκτώβριο του 2009, και από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε αποφασίσει να την ορίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, οι κάλπες θα βγάλουν την ετυμηγορία τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο «νόμος Παυλόπουλου».
Ένας νόμος ο οποίος δίνει στο πρώτο κόμμα μπόνους 50 εδρών, σε σχέση με τις 40 που έδινε μέχρι σήμερα ο νόμος Σκανδαλίδη. Η παράμετρος αυτή, σε συνδυασμό με ακόμη μια, το ποσοστό των κομμάτων τα οποία δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή, θα κρίνει και το αν το πρώτο κόμμα θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, εύχονται η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Φώτης Κουβέλης και οι Οικολόγοι, να μην καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3%. Γιατί, όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό των κομμάτων τα οποία θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλώνει ο πήχυς για την αυτοδυναμία.
Στην περίπτωση που η Βουλή είναι πολυκομματική, και εκτός του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ακόμη κάποιοι εκ των Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων, το ποσοστό για την αυτοδυναμία θα ανεβαίνει σε επίπεδα που φαντάζει δύσκολο να φτάσει κάποιο από τα δυο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Ένα τέτοιο σενάριο, οδηγεί σε αδυναμία εξασφάλισης αυτοδυναμίας. Δηλαδή, σε συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο.
Πηγή: Statesmen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου