Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στο "κόκκινο" τα "λουκέτα"


   Ένα στα τρία καταστήματα στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα , ενώ στους επίσης κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας στην οδό Ακαδημίας και στην οδό Σταδίου έχουν βάλει λουκέτο ένα στα τέσσερα καταστήματα. Τα δραματικά αυτά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

   

    Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές με σοβαρότερη την αύξηση της ανεργίας. Από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκτίναξη της ανεργίας στο 15%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου - 7 Μαρτίου και οι περιοχές που επιλέχθηκαν να εξεταστούν είναι Κέντρο Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη), Κολωνάκι, Καλλιθέα, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Κηφισιά, Χαλάνδρι και Πειραιάς. Από τις προαναφερθείσες περιοχές επιλέχθηκαν οι σημαντικότεροι εμπορικοί δρόμοι.

   

    Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».

   

    Σε όλες τις περιοχές εντοπίζονται μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά. ''Βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις αλλά επαγγελματικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα'' δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης.

   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου