Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Δεν ξεπέρασε τελικά τους 35.000 τόνους η παραγωγή ελληνικής ζάχαρης για το 2011. Επιδίωξη για ενίσχυση 50 ευρώ/στρέμμα από το ΥπΑΑΤ


Bookmark and Share


Δεν ξεπέρασε τελικά τους 35.000 τόνους η παραγωγή ελληνικής ζάχαρης για το 2011. Επιδίωξη για ενίσχυση 50 ευρώ/στρέμμα από το ΥπΑΑΤ
Στους 35.000 τόνους ζάχαρης περιορίσθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η φετινή χρονιά για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων. Την ίδια στιγμή έκρυθμη είναι η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αλλά και της διοίκησης της ΑΤΕbank σχετικά με το ιδιοκτησιακό. Το θέμα μάλιστα της τευτλοκαλλιέργειας αποτέλεσε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, με τους κ.κ. Κασαπίδη και Δριβελέγκα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι το υπουργείο ΑΑΤ προσπαθεί «με τη συνδεδεμένη ενίσχυση να βαφτίσει το «ψάρι, κρέας», να δώσει 25 ευρώ ανά στρέμμα». Παράλληλα, είπε ότι «σ’ αυτή την πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών να βρούμε άλλα τόσα χρήματα ανά στρέμμα, περίπου, έτσι ώστε να καταστεί ελκυστική η καλλιέργεια αυτή». Ανέφερε ακόμη ότι επαναπροκηρύσσεται το Μέτρο 1.3.2 (συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα, περιλαμβάνονται και τα ζαχαρότευτλα) καθώς «ουδείς παραγωγός το έκανε χρήση».
Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. και βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι με το… δελτίο αγοράζουν ζάχαρη οι επιχειρηματίες και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αφού η Ελλάδα δεν έχει φέτος ζάχαρη.
Μάλιστα ενώ η τιμή της ζάχαρης έχει πιάσει φέτος τα ανώτερα επίπεδα στην ιστορία του προϊόντος, στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν τα λιγότερα στρέμματα στην ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, δηλαδή από το 1960.
Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Γ. Κασαπίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν έκανε τίποτα φέτος να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια αλλά αντίθετα προχώρησε σε «μεθοδευμένη απαξίωση της ΕΒΖ». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «καθυστερεί και η εφαρμογή του Προγράμματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τη χρηματοδότηση της καλλιέργειας των τεύτλων. Και ταυτόχρονα με το γεγονός της παύσης της καταβολής της ενίσχυσης των 35 ευρώ ανά στρέμμα, που ήταν κατά την περσινή, την τελευταία χρονιά οι παραγωγοί δεν έχουν σπείρει».

Θολό τοπίο

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αντώνη Ανεσιάδη, τευτλοπαραγωγό και διευθυντή της ΕΑΣ Σερρών: «Αυτά τα χρήματα που ανέφερε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δίνονται δεν είναι τωρινό. Όσον αφορά το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με τα άλλα κράτη μέλη ώστε να συμφωνήσουν όλοι μαζί να δώσουν αύξηση. Αυτό δεν ξέρω αν γίνεται διότι υπάρχει μείωση της καλλιέργειας παντού με αποτέλεσμα να έχει ανέβει η τιμή της ζάχαρης.
Όσον αφορά την πορεία της καλλιέργειας αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει μέχρι τον Ιανουάριο να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με το ιδιοκτησιακό της ΕΒΖ αλλά και με τις τιμές, γιατί τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά».

Εισαγωγές

Για τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της ΕΒΖ αλλά και την πορεία της τευτλοκαλλιέργειας μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Μανώλης Λαγογιάννης: «Είμαστε αντίθετοι με το θέμα της πώλησης. Ενώ η ζάχαρη πανευρωπαϊκά έχει πάει στα 300 ευρώ τον τόνο και τα λεφτά τα οποία ζητούσε η Ελλάδα για να σπείρουν οι παραγωγοί ζάχαρη (160.000 στρέμματα) ήταν περίπου 800.000 ευρώ, αυτοί δίνουν 12 εκατ. ευρώ για εισαγωγές από την Γερμανία και την Γαλλία. Είναι θέμα καθαρά υποτίμησης και θα προβούμε σε μηνύσεις στην διοίκηση της ΕΒΖ και της ΑΤΕ. Φέτος η παραγωγή είναι στους 30.000 τόνους ενώ στην αρχή μας έλεγαν ότι θα είχαμε 150.000 στρέμματα είχαμε μόνο 50.000 στρέμματα. Μέχρι τους 158.000 τόνους θα πρέπει να την εισάγουμε. Το συνάλλαγμα που φεύγει κάθε χρόνο είναι μεγάλο. Αντί να δίνουν λεφτά στους Έλληνες αγρότες τα δίνουν στους ξένους».

Οι ενισχύσεις

Και προσθέτει: «Οι παραγωγοί αυτό που λένε είναι ότι αν δεν τους δώσουν αύξηση θα σταματήσουν την καλλιέργεια. Μας είχαν πει εδώ και δύο χρόνια ότι η ζάχαρη θα μπει στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης και ενώ από το υπουργείο είχε βγει ότι οι παραγωγοί θα πάρουν συνδεδεμένη ενίσχυση 60 ευρώ τον τόνο τώρα μας λένε ότι ψάχνουν να βρουν 25 ευρώ ανά στρέμμα. Πέρσι έδωσαν 36 ευρώ (και τελικά τους έδωσαν 28 ευρώ) και δεν έβαλε κανένας, τώρα με τα 25 ευρώ ποιος θα καλλιεργήσει; Ακόμα και ο πιο αφελής παραγωγός καταλαβαίνει ότι με την ενίσχυση αυτή δεν συμφέρει πλέον να καλλιεργήσει».

Σήμερα ολοκληρώνει και η Ορεστιάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου Βαρκάκη, προέδρου των Εργαζομένων ΕΒΖ Σερρών και γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ: «Έχουμε ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα και περιμένουνε να δούμε που θα καταλήξουμε. Έχουμε καταθέσει εξώδικα τόσο στην εταιρεία όσο και στην ΑΤΕ. Η παραγωγή φέτος ήταν περίπου 35.000 τόνοι. Το τελευταίο εργοστάσιο που δουλεύει (σήμερα ολοκληρώνει) είναι αυτό της Ορεστιάδας. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι φέτος είχαμε την καλύτερη ποιότητα τεύτλων που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια. Αν από το ΥπΑΑΤ λένε ότι θα δώσει 25 ευρώ τότε απλά κοροϊδεύουν τους αγρότες και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Στις Σέρρες ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αγωνία τους για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) εξέφρασαν οι εποχικοί εργαζόμενοι του εργοστασίου στις Σέρρες στη συνάντηση που είχαν με την βουλευτή ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και τους συνεργάτες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Β’ Πειραιά Παναγιώτη Λαφαζάνη και της βουλευτού Λάρισας Ηρώς Διώτη. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΕΒΖ και μια τέτοια εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο τόσο τις θέσεις των εργαζομένων αλλά και το σύνολο της τοπικής οικονομίας του νομού Σερρών. Οι εποχικοί εργαζόμενοι μετέφεραν το αίτημά τους να παραμείνει ανοιχτή και υπό δημόσιο έλεγχο η ΕΒΖ.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συμπαρίσταται στον αγώνα όλων των εργαζομένων και τονίζει ότι η ΕΒΖ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και υπό δημόσιο έλεγχο, καθώς και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές της δυνατότητες που σήμερα δεν αξιοποιούνται. Η αποκρατικοποίησή της θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για χιλιάδες οικογενειών (εργαζόμενοι μόνιμοι & εποχικοί, αγρότες και παρεμφερή επαγγέλματα) που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λειτουργία των εναπομεινάντων τριών εργοστασίων Πλατέως, Σερρών και Ορεστιάδας αλλά και την ελληνική οικονομία.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου