Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Επιτέλους, μια σοβαρή πρόταση από Ευρωπαίο πολιτικό!



Σωτήρης  Χιωτάκης

Η πρόταση για την διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων που παραμένουν αναξιοποίητα στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της υποστήριξης μιας επενδυτικής τράπεζας που θα βάλει λεφτά στην Ελλάδα είναι ό, τι πιο σοβαρό έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κρίση!

Προσέξτε, δεν λέω ότι …σωθήκαμε! Μιλάμε για μια πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, ο οποίος και θέλει να αποτινάξει από πάνω του παλαιότερες δηλώσεις που έδειχναν προς την ελληνική χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά και ο οποίος αναζητεί εναγωνίως τρόπους για την προσωπική του πολιτική αναβάπτιση, μετά το …1,8% που πήρε το κόμμα του στις πρόσφατες εκλογές στο Βερολίνο.

Τα κονδύλια στα οποία αναφέρεται ο Ρέσλερ κυμαίνονται, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μεταξύ 14 και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η λογική είναι απλή και, σίγουρα, σύμφωνη με τις αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης: αντί να ψάχνουμε δράσεις, έργα, προγράμματα στους οποίους αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, τα βάζουμε κατευθείαν για επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω μιας επενδυτικής τράπεζας που θα ιδρυθεί με αυτόν τον ειδικό σκοπό και υπό την παρακολούθηση της γερμανικής KFW.


Πάμε τώρα στα “αλλά”…

-   O Ρέσλερ διατύπωσε μια πρόταση – για την ακρίβεια, επαναδιατύπωσε μια παλαιότερη ιδέα – η οποία ουδείς γνωρίζει εάν και μέχρι πότε θα πρέπει αν έχει περάσει από όλο αυτό το γραφειοκρατικό τέρας που λέγεται “Ευρωπαϊκή Ένωση”. Από Eurogroup, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εθνικά κοινοβούλια και ό, τι άλλο μου διαφεύγει. Μην ξεχνάτε ότι τα κοινοβούλια, ακόμη ψηφίζουν για να εγκρίνουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τρεις μήνες μετά!

-   Το γεγονός ότι χρειάζεται να συσταθεί μια ειδική “ελληνική” επενδυτική τράπεζα για να αξιοποιήσει τα “αχρείαστα” των άλλων χωρών, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι ουδείς στην Ευρώπη βλέπει την Ελλάδα ως πειστικό επενδυτικό περιορισμό! Καμιά τράπεζα, κανένας επιχειρηματίας δεν βάζει τα ωραία του λεφτουδάκια σε μία χώρα που ζει – και, προφανώς, θα εξακολουθήσει επί μακρόν να ζει – σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και υπό την απειλή της χρεοκοπίας.

-   Παρά τα περί στήριξης, παρά τις …γενναίες παρομοιώσεις της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα με την διαλυμένη, Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τα εύσημα για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, ο Ρέσλερ – όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι – ήταν και πάλι ξεκάθαρος: “Λεφτά θα πάρετε μόνο αν δώσει το ΟΚ η Τρόικα!”
Σε πολύ απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα χρεοκοπήσουμε τον άλλο μήνα, αφού – τουλάχιστον με βάση τα όσα είπε προχθές ο Ευάγγελος Βενιζέλος – λεφτά υπάρχουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου…
Κουπί χωρίς τέλος, συνεπώς,  και με το ναυάγιο πάντα να συγκεντρώνει τουλάχιστον τις ίδιες πιθανότητες με τη διάσωση…

Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου