Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Σε νέα προειδοποίηση για το όριο του χρέους των ΗΠΑ προέβη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Timothy Geithner. Ο υπουργός σε επιστολή του προς το Κογκρέσο επαναλαμβάνει πως στις 16 Μαΐου οι ΗΠΑ θα φτάσουν το ανώτατο όριο των 14,294 τρις δολαρίων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Παράλληλα κάνει γνωστό...
πως έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μέσω λογιστικών κινήσεων έως τις 2 Αυγούστου τις συνέπειες παραβίασης του ορίου, ώστε η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει να δανείζεται.
Μία τέτοια κίνηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την Παρασκευή με την αναστολή έκδοσης ειδικών εντόκων γραμματίων (SLUG) που χρησιμοποιούν οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις. Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα ο Geithner είχε τοποθετήσει την παραπάνω ημερομηνία στις 8 Ιουλίου.
Από τις 16 Μαΐου ωστόσο θα απαιτηθεί και η εφαρμογή και άλλων έκτακτων μέτρων σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν προχωρήσει στην αύξηση του ανώτατου ορίου. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη τα χρέη των ΗΠΑ ανέρχονται σε 14,231 τρις δολάρια
Το υπουργείο προχώρησε παράλληλα και στην μείωση της εκτίμησης για το ύψος δανεισμού το τρίτο τρίμηνο του δημοσιονομικού έτους που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η εκτίμηση μειώθηκε κατά 156 δις δολ. στα 142 δις δολ. καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα και μειώθηκαν οι δαπάνες, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο ο δανεισμός εκτιμάται στα 405 δις δολ. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ δανείστηκε 265 δις δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου