Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δεν θα αποδώσουν αρκετά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής εκτιμά το ΕΒΕΑ

3 Μαΐου 2011

 


http://static.doldigital.net/webstatic/F11EB7C07A2726C368A5B1D2F93A6B1B.jpgΤα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση δεν θα αποδώσουν στο βαθμό που εκτιμά η κυβέρνηση υπογραμμίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, ζητώντας περισσότερη συνέπεια από πλευράς του κράτους σε σχέση με τις οφειλές του.

Όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, «η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα».

Καλεί δε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να αποπληρώσει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα «να ξεφύγει από το μοντέλο της φορομπηχτικής πολιτικής και να στραφεί στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών».

Στη δήλωσή του ο κ.Μίχαλος επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα και δείχνει να μην μπορεί να προσαρμόσει σ΄ αυτήν, τις απόψεις και τις ενέργειές της.

Αιθεροβατεί και επιμένει να αμφισβητεί τη ρεαλιστική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η «φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας», και ότι δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτεία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Δυστυχώς, όμως, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση παραπέμπει στην λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Γιατί η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς τον ιδιωτικό τομέα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να πείσει για τις καλές της προθέσεις και να χτίσει κλίμα εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι καθαρά αστυνομικού χαρακτήρα και δεν μπορούν ως εκ τούτου να αποδώσουν, τουλάχιστον στο βαθμό που εκτιμά η κυβέρνηση. Είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής της βασικής της φιλοσοφίας και η αποδοχή της πραγματικότητας, που επιτάσσει να ξεφύγει από το μοντέλο της φορομπηχτικής πολιτικής και να στραφεί στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα βοηθούσε σημαντικά στην αύξηση των εσόδων από φόρους, αφού θα ήταν εφικτή η καταβολή τους, ενώ με την υπερφορολόγηση η είσπραξη των φόρων εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη σ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου περί λουκέτων σε Δ.Ο.Υ. που δεν αποδίδουν, στην δημιουργία νέου σώματος βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων καθώς και Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, είναι μέτρα που ανακοινώνονται συνεχώς, χωρίς όμως να τα δούμε να υλοποιούνται στην πράξη. Ίσως γιατί δεν υπάρχει πραγματικά η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

Το ΕΒΕΑ θα επανέλθει με συγκεκριμένες θέσεις και εμπεριστατωμένες προτάσεις, επί των νέων μέτρων της κυβέρνησης, το αμέσως προσεχές διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου