Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η κάμψη του δολαρίου επισπεύδει την διαφοροποίηση των ασιατικών διαθεσίμων

 

Τα έθνη της Ασίας συγκεντρώνουν κεφάλαια για την τόνωση των περιφερειακών επενδύσεων σε μία προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα σε δολάρια που έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το δολάριο χάνει σε αξία επισημαίνει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ.
 

Δέκα χώρες της ΝΑ Ασίας, μεταξύ των οποίων οι Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα, σχεδιάζουν τη συζήτηση δημιουργίας ενός fund υποδομών για την τόνωση των επενδύσεων σε δρόμους, λιμάνια και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σε μία συνάντηση οικονομικών εκπροσώπων τους που ξεκινά σήμερα στο Ανόι.
Οι σχεδιαστές της πολιτικής τους συμφώνησαν να αναζητήσουν νέους προορισμούς για τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των Φιλιππίνων τον Απρίλιο καλώντας σε μεγαλύτερη χρήση του κινεζικού γιουάν.
Μετά την ασιατική κρίση του 1997-98 η οποία εξαφάνισε τα συναλλαγματικά αποθέματα των χωρών της περιοχής υποχρεώνοντας ορισμένες εξ αυτών όπως η Ινδονησία και η Ν. Κορέα να ζητήσουν βοήθεια για τη διάσωσή τους, τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα της περιφέρειας έχουν ανέλθει σε 6 τρις. δολ. εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται στα χέρια της Κίνας.
Με το δολάριο να παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα διεθνώς, η κάμψη του απειλεί να διαβρώσει τις αποδόσεις των ασιατικών αποθεμάτων.
«Η Ασία χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πιο παραγωγικά τα αποθέματά της είτε για τη δημιουργία χρηματοπιστωτικών δικτύων ασφάλειας είτε για περισσότερες επενδλυσεις» δήλωσε ο Rajat Nag, διευθύνων σύμβουλος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, η οποία έχει την ετήσια συνέλευσή της στις 3-6 Μαίου στο Ανόι.
«Έχουμε προ πολλού ξεπεράσει την κατάσταση της δεκαετίας του ’90 και οι ασιατικές χώρες πρέπει να κάνουν πιο επιθετικές επενδύσεις με τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα, όπως στις υποδομές». Αυτά συμβαίνουν ενώ ο δείκτης του δολαρίου σημείωνε την 5η κατά σειρά μηνιαία απώλεια του έναντι των νομισμάτων των βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου