Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το… μνημόσυνο του Μνημονίου

02.05.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Την αποτίμηση μια στρατηγικής που δείχνει να φθίνει, κάνουν οι Financial Times, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπαγωγή της Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.
«Ένα χρόνο μετά τη διάσωση, οι καιροί είναι δύσκολοι, και η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με τα κλειστά καταστήματα και τις σορούς των σκουπιδιών να μαρτυρούν την κλίμακα του οικονομικού σοκ, και την οργισμένη διάθεση των συνδικαλιστών», είναι η χαρακτηριστική αναφορά της οικονομικής επιθεώρησης, που επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, έχουν παγώσει.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αποτύχει στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας, η Ευρώπη αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπουν σε δίλημμα, για το κατά πόσο θα δώσουν στη χώρα μας ακόμη μια ευκαιρία, ή θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Η εφημερίδα ωστόσο εκτιμά ότι σε μια τέτοια, ακραία αρνητική περίπτωση, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταστροφικές για την ισορροπία της οικονομίας στην ευρωζώνη, καθώς και για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.
Οι Financial Times αναφέρονται και στην προοπτική επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, το 2012, διατυπώνοντας την ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, όπως σήμερα, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

STATESDMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου