Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κοντά σε συμφωνία για την ΚΑΠ βρίσκονται οι 27

 PDF
 02.05.2011
ImageΟι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν επί των νομοθετικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Ούγγρου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters. Η Ουγγαρία που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., ηγείται των προσπαθειών για την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους.
Το Μάρτιο, 20 από τις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. είχαν ταχθεί υπέρ των προτάσεων της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ εκδίδοντας ένα κοινό «κείμενο συμπερασμάτων». Βρετανία, Σουηδία και Δανία συγκαταλέγονται μεταξύ των κρατών  που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη διακήρυξη, επικαλούμενες ότι δεν συμβαδίζει με τις θέσεις τους για ριζική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και δραστική μείωση του προϋπολογισμού της από το 2014.
 Ωστόσο ο Ούγγρος αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα γεωργίας κ. Λάσλο Βάιντα εκφράζει την άποψη ότι θα υπάρξει γενική ομοφωνία όσον αφορά την υιοθέτηση των νέων προτάσεων. Ταυτοχρόνως απέρριψε το επιχείρημα - που συχνά επικαλείται η Βρετανία,  ότι δηλαδή η Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσει τα κονδύλια που δαπανώνται από την Ε.Ε. για την ΚΑΠ και να χρηματοδοτήσει νέες πρωτοβουλίες, όπως ανάπτυξη και καινοτομία. « Δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των χρημάτων που δαπανώνται για τη γεωργία και των χρημάτων που δαπανώνται για καινοτομία, διότι η γεωργία μπορεί να υπάρξει και να αναπτυχθεί μόνο μέσω καινοτομίας και έρευνας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάζντα.
 «Οι νομικές προτάσεις θα παρουσιασθούν, θα είναι συγκεκριμένες και, κατά πάσα πιθανότητα, θα συμβάλουν στην αναθέρμανση των συνομιλιών μεταξύ των χωρών – μελών», επισήμανε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Λάσλο Βάζντα, Ούγγρος αξιωματούχος,.
 «Γεωργία δεν σημαίνει απλώς την παραγωγή σιτηρών ή την εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών, αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων που παρέχει πρώτες ύλες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για βιομηχανική χρήση, για καλλυντικά, για υλικά συσκευασίας», πρόσθεσε ο Ούγγρος αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Μάρεκ Σαβίτσκι, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, έτσι ώστε να επιτρέψει στους αγρότες της Ε.Ε. να επωφεληθούν της αυξημένης ζήτησης για είδη διατροφής. Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Γεωργίας, τουλάχιστον το 50% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα πρέπει να προορίζεται για έργα εκσυγχρονισμού, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστικός ο αγροτικός τομέας της Ε.Ε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», ο κ. Σαβίτσκι είχε εκτιμήσει ότι εάν δεν υπάρξουν άλλες φυσικές καταστροφές στη διάρκεια του 2011, οι τιμές των τροφίμων ενδεχομένως να υποχωρήσουν μέχρι τα τέλη του έτους.


AGRONEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου