Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Αντιπολίτευση: Δεν πείθει η κυβέρνηση για τα φορολογικά μέτρα - Εξαντλείται στην επικοινωνία

02/05/2011

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

«Σχέδια επι χάρτου» που δεν καλύπτουν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο, να κρύψουν την τραγική κατάσταση του φορολογικού συστήματος, μετά από 12 μήνες συνεχών εξαγγελιών, είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Για μεν τη Ν.Δ, «χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής» τίθενται στόχοι «αμφίβολης αποτελεσματικότητας», ενώ στον «πυρήνα» της θέσης της είναι ότι υπερφορολογούνται και ενοχοποιούνται αδιακρίτως οι επιχειρηματίες.
Για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής διότι πολιτικά πρωτίστως δεν λαμβάνονται στη σωστή κατεύθυνση αποφάσεις, μιλούν ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ, η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμμαχία και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το ΚΚΕ, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για τα νέα μέτρα.
Αναλυτικότερα οι θέσεις των κομμάτων έχουν ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία
Ο αναπληρωτής τομάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης, δήλωσε:

«Μετά από 20 μήνες και 10 σχετικά με τη φορολογία νομοσχέδια, η τραγική οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης, την αναγκάζει σε μια διαρκή "μάχη επικοινωνίας" με όπλο την προσφυγή για πολλοστή φορά στη "μάχη κατά της φοροδιαφυγής".

    Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση παραδέχεται με μεγάλη καθυστέρηση, ότι για όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε απολύτως τίποτα και σήμερα κάτω από το βάρος των οικονομικών εξελίξεων, προσπαθεί με "ξαναζεσταμένες εξαγγελίες" να μετριάσει το δυσμενές για αυτήν πολιτικό κλίμα.

    Τα μέτρα, υπερφορολόγησης και αυστηροποίησης των ποινών στις επιχειρήσεις, η αδιάκριτη ενοχοποίηση εκείνων που απλά απέτυχαν επιχειρηματικά με τους κατά συνείδηση φοροφυγάδες, η συρρίκνωση της φορολογικής βάσης, η αναποτελεσματική λειτουργία του Taxisnet, έφεραν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, ζητά νέα παράταση χρόνου, για να καλύψει τις μέχρι σήμερα αδυναμίες της στη φορολογική πολιτική.

    Με την επίκληση της φορολογικής δικαιοσύνης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα φορολογική επιδρομή, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο (το 11ο στη σειρά). Την ίδια στιγμή, χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, ο Υπουργός απέφυγε επιμελώς ν' αναφερθεί στον εκτροχιασμό των οικονομικών δεικτών και στην κατακρήμνιση των εσόδων, ενώ ταυτόχρονα δεν εξήγησε γιατί χρειάστηκαν 20 μήνες για ν' ανακαλύψει τα όποια μέτρα.

    Για ακόμη μια φορά, θέτει στόχους αμφίβολης αποτελεσματικότητας. 1,5 δις € για το 2011, 4,4 δις € για το 2012, 5,9 δις € για το 2013, χωρίς να εξειδικεύει από πού και πως θα αντληθούν αυτοί οι πόροι.

    Τα νέα μέτρα που παρουσιάστηκαν, αποτελούν "επινοήσεις σχεδίων" από ήδη ψηφισμένους νόμους, που όχι μόνο κουράζουν, αλλά δεν πείθουν πλέον κανέναν για την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις των Δ.Ο.Υ., θα περιμένουμε την τελική και τεκμηριωμένη θέση της κυβέρνησης, ώστε να τοποθετηθούμε.

    Για τη Ν.Δ., η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μια διαρκής και διαχρονική προσπάθεια που δεν επιτυγχάνεται με επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Αντίθετα, απ' ό,τι κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, απαιτεί:

    - Ένα απλό, σταθερό και όχι ένα πολυδαίδαλο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα

    - Ένα φορολογικό πλαίσιο, που να μην αφήνει στο απυρόβλητο το παρεμπόριο και να μην ενοχοποιεί διαρκώς τις νόμιμες επιχειρήσεις

    - Έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό απαλλαγμένο από κάθε αναξιοκρατική και κομματική μεταχείριση

    - Την άμεση επιστροφή των οφειλόμενων φόρων στις επιχειρήσεις

    - Την πλήρη μηχανογράφηση και ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών

    - Ένα φορολογικό περιβάλλον, ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα που θα προσελκύει επενδύσεις και δεν θα καθιστά την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια σε φόρους

    - Μια φορολογική πολιτική, η οποία θα αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και δεν θα λειτουργεί μόνο, ως καθαρά εισπρακτικό μέσο».

Ο ΛΑΟΣ
Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σαφέστατα είναι σπουδαία υπόθεση η πάταξη της φοροδιαφυγής. Σπουδαιότερη όμως είναι η αύξηση -πάση θυσία- της φορολογητέας ύλης. Τουτέστιν η αύξηση του ΑΕΠ δια των επενδύσεων και της ανάπτυξης».

Ο ΣΥΝ
Σε ανακοίνωσή του, το  Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σημειώνει:

«Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας συνολικής ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης, με βασικό άξονα τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και στόχο την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.
Οι πρακτικές και τα μέτρα των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της λογικής, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο πλούτο και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ τα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία είναι πάντα ο εύκολος στόχος.
Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ της κυβερνητικής προπαγάνδας για τη φοροδιαφυγή δεν μπορεί, ούτε στο ελάχιστο, να κρύψει την τραγική κατάσταση του φορολογικού συστήματος, μετά από 12 μήνες συνεχών εξαγγελιών. Και η σημερινή ανακοίνωση μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βαδίζει την άδικη και αποτυχημένη πεπατημένη.
Όσο η φορολογική ασυλία είναι ο κανόνας για τους οικονομικά ισχυρούς, η διαμόρφωση της φορολογικής συνείδησης θα αποτελεί ανεκπλήρωτη επιθυμία.
Ιδιαίτερα η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ τον τελευταίο χρόνο αποτελεί την πιο άδικη και επαχθή φορολογία για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους, ενώ λόγω της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας και της πολιτικής του μνημονίου αυτή η αύξηση δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων».

Η ΔΗΜ.ΑΡ
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος της ΔΗΜ.ΑΡ. για την Οικονομική πολιτική, δήλωσε:
«Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι για να παταχθεί η φοροδιαφυγή πρέπει να υπάρξουν μέτρα συγκεκριμένα και άμεσης απόδοσης, επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί, ταχύτατη λειτουργία της δικαιοσύνης και προπάντων πολιτική βούληση. Έστω και με καθυστέρηση 17 μηνών, το κυβερνητικό σχέδιο δράσης θα κριθεί στη βάση αυτών των κριτηρίων».

Η ΔΗ.ΣΥ
 Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:
 «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν διατάσσεται ούτε γίνεται με κούφιες απειλές. Δεν γίνεται όταν αρνείσαι να ξηλώσεις μια υπηρεσία που πολλές φορές λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Επιτυγχάνεται με ένα αποτελεσματικό σχέδιο, βασικές παράμετροι του οποίου είναι:
Ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα.
Χαμηλοί φόροι, αλλά να τους πληρώνουν όλοι.
Ύπαρξη ενός αδιάφθορου ελεγκτικού μηχανισμού, απαλλαγμένου από συντεχνιακά σύνδρομα.
Αξιοποίηση των τεχνολογιών.
Νόμοι που θα ισχύουν για όλους είτε πρόκειται για απλούς επιτηδευματίες είτε για μεγαλοπαράγοντες της δημόσιας ζωής».


Οι Οικολόγοι Πράσινοι
 Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:
 «Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι πρώτα πολιτικό και μετά τεχνικό. Η κυβέρνηση δύσκολα πείθει ότι θεωρεί όντως τη φοροδιαφυγή έγκλημα κατά της χώρας, όταν έχει στο ενεργητικό της την περαίωση, αλλά και σειρά πρόσφατων ελαφρύνσεων προς ισχυρά συμφέροντα. Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και το περσινό φιάσκο με τα έσοδα μας έχει κοστίσει 2 δις επιπλέον μέτρων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για το ξήλωμα των χιλιάδων «γκρίζων περιουσιών» που εύκολα μπορούν να αποκαλυφθούν. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα πρέπει να είναι αναδρομική και να ξεκινάει από τα δημόσια πρόσωπα, τα στελέχη της κρατικής μηχανής και τη φυγή κεφαλαίων».


Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου