Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

«Έπρεπε να είχατε κάνει ήδη αναδιάρθρωση»

 
 του Βασίλη Δαλιάνη
Ο Κρίστιαν Ράιερμαν του “Der Spiegel” στο protothema.gr

 


18/04/2011 
 
Την πεποίθησή  του πως η αναδιάρθρωση του  ελληνικού χρέους δεν αποτελεί απλώς μονόδρομο για την χώρα μας, αλλά και πως θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη, εκφράζει μιλώντας στο protothema gr. o κ. Κρίστιαν Ράιερμαν, ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, που με τα δημοσιεύματά του για τις πιέσεις που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην χώρα μας να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση, προκάλεσε αναταραχή και σωρεία αντιδράσεων σε κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της Ευρώπης.

Παρ’ όλο  που το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού διαψεύστηκε από τα πιο  επίσημα χείλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Ράιερμαν υποστηρίζει πλήρως την ορθότητα του ρεπορτάζ του και υπογραμμίζει πως περεταίρω αναβολή της αναδιάρθρωσης μόνο προβλήματα θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία, η τραγική εικόνα της οποίας, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, αποτελούν σύμφωνα και με το τελευταίο άρθρο του κ. Ράιερμαν τις βασικές αιτίες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος θεωρεί αναγκαία και σωστά τα μέτρα που εφαρμόζει η χώρα μας και εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σχετικά με την υπόθεση της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές σας πηγές και φυσικά σύμφωνα με την άποψή σας, πιστεύετε πως η αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη;  

Αυτές είναι  ουσιαστικά δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι το αν το πιστεύω εγώ. Φυσικά και πιστεύω πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Δεν μπορώ να δεχθώ πως το συνολικό ποσό των συσσωρευμένων ελληνικών χρεών είναι βιώσιμο. Η δεύτερη ερώτηση είναι αν πιστεύουν το ίδιο και οι πηγές μου. Οι πιο πολλές από αυτές πιστεύουν το ίδιο. Στο τελευταίο τεύχος του «Der Spiegel» γράφαμε για το συνέδριο του Σαββάτου 2 Απριλίου. Δημοσιεύσαμε τις αμφιβολίες που υπήρχαν ανάμεσα σε υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με την επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας και την σύγκρουσή τους με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. 

Αν  η αναδιάρθρωση είναι  – ή ήταν ανέκαθεν – επιβεβλημένη, πότε πιστεύετε πως θα ήταν η καλύτερη εποχή για να γίνει. Τον περασμένο Απρίλιο, τώρα, ή το 2013 και τι συνέπειες θα έχει για την ελληνική οικονομία τυχόν καθυστέρηση;

Πιστεύω πως  έπρεπε να είχατε ήδη προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους σας. Όσο  περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο  δύσκολο θα είναι για την Ελλάδα. Ακόμα και τα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεράσει η ευρωζώνη θα είναι πολύ περισσότερα.

Έναν  χρόνο μετά, τα μέτρα  της τρόικα όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά βυθίζουν την Ελλάδα στην ύφεση. Ποιόν πρέπει να κατηγορήσουμε; Τα ίδια τα μέτρα ή την κακή τους εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση;  

Δεν είμαι ειδικός  στα ελληνικά οικονομικά θέματα. Θεωρώ όμως πως ήταν πολύ σωστά τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και θεωρώ επίσης πολύ φυσικό να υπάρχει ύφεση στην οικονομία σας αυτήν την περίοδο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα σας οδηγήσουν σίγουρα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον. Το ερώτημα είναι, πότε θα έρθει αυτό το μέλλον;


Το  ΔΝΤ αμφισβήτησε  το ρεπορτάζ σας. Το έκανε επειδή πιστεύει πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της ή ήταν μια πολιτική μανούβρα;  


Έπρεπε να αρνηθούν το ρεπορτάζ γιατί βρίσκονται ακόμα  στον δρόμο για μια πλήρη στροφή στην πολιτική τους. Οι πληροφορίες μου ωστόσο ήταν σωστές. Όπως μπορείς να διαβάσεις στο νέο μας άρθρο στο “Der Spiegel”, η άποψη αυτή κοινοποιήθηκε από υπουργούς οικονομικών, πολύ σημαντικών χωρών, της ευρωζώνης.

Ποιές θα είναι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη;  

Οι συνέπειες  θα είναι θετικές και για τους δύο. Για την Ελλάδα επειδή η χώρα σας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ευκολότερα το βάρος του δημοσίου χρέους και για την ευρωζώνη διότι θα εκλείψει ένας σημαντικός παράγοντας αποσταθεροποίησης του ευρώ.

Πώς βλέπετε το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας; Υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης ή είσαστε τελείως απαισιόδοξος;


Είμαι αισιόδοξος. Οι μεταρρυθμίσεις που κάνατε, μπορεί να καθυστέρησαν πολύ να εφαρμοστούν, αλλά θα κάνουν την Ελλάδα ένα καλύτερο μέρος για επενδύσεις και θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα. Θα γίνετε μια περισσότερο ανταγωνιστική χώρα και αυτό θα επιφέρει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως βλέπεις λοιπόν, δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι αρκετά αισιόδοξος.
Πηγή: PROTOTHEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου