Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

"Τρέχουν" οι µίνι επαγγελµατίες οπλίτες

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΓΑΤΟΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 15%.


Άρχισαν «προεγγραφές» στα στρατόπεδα µε εντολή του υπουργείου
 
«Προεγγραφές» στρατευµένων στον νέο θεσµό των Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών έχουν αρχίσει στα στρατόπεδα και των τριών κλάδων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον στους νέους. Πρόκειται για µια νέα κατηγορία µίνι επαγγελµατιών οπλιτών, για τους οποίους ο νόµος ουσιαστικά προβλέπει παράταση της στρατιωτικής θητείας από 6 µήνες έως και 3 χρόνια µετά την απόλυση και οι οποίοι θα λαµβάνουν... 


...σύµφωνα µε πηγή του υπουργείου Αµυνας, µια «ειδική παροχή» περίπου 700 ευρώ τον µήνα. Πηγή του υπουργείου είπε ότι οι προσλήψεις των πρώτων Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών (ΕΕΦΟΠ) σχεδιάζονται για φέτος – τα επιτελεία πάντως είναι πιο συγκρατηµένα... Ηδη µε υπουργική απόφαση καθορίστηκαν τα προσόντα, η διαδικασία πρόσληψης, οι µεταθέσεις, οι άδειες κ.λπ.,ενώ ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «µε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Αµυνας, η οποία βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, θα καθορισθούν σύντοµα οι παροχές τους».


ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Εκτός των υπηρετούντων µπορούν να ενταχθούν στον θεσµό και εκπληρώσαντες τη θητεία τους µέχρι 3 χρόνια από την απόλυσή τους και έως 30 ετών. Θα υπηρετούν δε και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν ελληνικές στρατιωτικές αποστολές. Πρέπει να είναι κατηγορίας Ικανότητας «Ι 1» ή «Ι 2», να έχουν ύψος πάνω από 1,65 µ., να µην έχουν καταδικαστεί κ.λπ. Οι θέσεις θα προκηρύσσονται ανά έτος και ειδικότητα, και οι νέοι θα δηλώνουν πόσα 6µηνα θα µείνουν. 

Η επιλογή θα γίνεται µε βάσητον χρόνο στην ειδικότητα. Η άδεια είναι 20 ηµέρες το 6µηνο, ενώ κατά τα άλλα έχουν υποχρεώσεις και δικαιώµατα οπλιτών θητείας. Αν πετύχουν σε διαγωνισµό για το ∆ηµόσιο µπορούν να διακόψουν. Στην απόφαση δεν ξεκαθαρίζεται το συνταξιοδοτικό καθεστώς.


ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΠΟΠ


Πάντως οι ΕΕΦΟΠ αναµένεται να αποτελέσουν µελλοντικά µεγάλη µερίδα «επαγγελµατιών» στρατιωτών καθώς, όπως αφήνεται να εννοηθεί, η κατηγορία αυτή θα αντικαταστήσει σταδιακά και σε µεγάλο βαθµό τον υπάρχοντα θεσµό των ΕΠΟΠ. Οι τελευταίοι, όπως έχει πει ο υπουργός, θα προσλαµβάνονται µόνο για απολύτως απαραίτητες ειδικότητες «πρώτης γραµµής» ή θέσεις υψηλής τεχνικής και τεχνολογικής κατάρτισης. Το «κλειδί» φαίνεται να είναι το γεγονός ότι οι ΕΠΟΠ προσλαµβάνονται µε αρχικό µισθό περίπου 900-1.000 ευρώ υποχρεωτικά για 7 χρόνια, ενώ στη συνέχεια σχεδόν το 95% εξ αυτών µονιµοποιείται (φεύγουν µόνο όσοι θέλουν ή όσοι κριθούν, βάσει νόµου, ακατάλληλοι). Με τους ΕΕΦΟΠ η δαπάνη θα είναι µικρότερη και χωρίς δέσµευση για το µέλλον. Πάντως για τους υπηρετούντες σήµερα ΕΠΟΠ «δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτηµα απόλυσης», διαβεβαίωσε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Πηγή: karatzova.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου