Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Αγκάθι στη δήλωση ΕΛΓΑ η πληρωμή της εισφοράς

PDF
 28.04.2011
ImageΤρεις αιτήσεις πρέπει να συμπληρώσουν φέτος οι αγρότες και να τις στείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 15 Μαΐου. Ταυτόχρονα, θα κληθούν να υπογράψουν και πάγια εντολή προς τον ΕΛΓΑ προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση ζημιών από θεομηνίες.
Να σημειωθεί ότι όσοι αγρότες δεν εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις θα υπογράφουν ώστε να εκταμιεύονται χρήματα από τους λογαριασμούς στους οποίους πιστώνονται τα ποσά από την επιστροφή ΦΠΑ. Διαφορετικά θα χρειαστεί να καταβάλλουν τα χρήματα αυτά τοις μετρητοίς.
Η δυσαρέσκεια των αγροτών όμως ήδη εκδηλώνεται καθώς κάποιες κατηγορίες καλλιεργητών καλούνται να καταθέσουν υψηλά ασφάλιστρα, όπως οι παραγωγοί κηπευτικών και επιτραπέζιων σταφυλιών.
Επίσης, οι αγρότες δεν πρέπει φέτος να φύγουν από τις Ενώσεις και τους συνεταιρισμούς τους, αν δεν συμπληρώσουν σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους το έντυπο για το μητρώο αγροτών. Θα χρειαστούν πληροφορίες για τα είδη των καλλιεργειών τους και τα καλλιεργητικά μέσα που χρησιμοποιούν.
 
Ξεκίνησαν στην Κρήτη
Ξεκίνησαν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, την κατάθεση δηλώσεων καλλιέργειας – εκτροφής προς τον ΕΛΓΑ και τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών τρεις από τις τέσσερις Ενώσεις του νομού Ηρακλείου. Από τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσουν και οι συνεταιρισμοί της Ένωσης Ηρακλείου. Στις Ενώσεις πρέπει να πάνε όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, έστω κι αν δεν εισπράττουν επιδοτήσεις, αφού χρειάζεται μεταξύ άλλων να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της είσπραξης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, σε περίπτωση ζημιών από θεομηνίες. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι φέτος η επιβολή της υπογραφής «πάγιας εντολής» από τους αγρότες προκειμένου ο ΕΛΓΑ να εκταμιεύει από τους λογαριασμούς τους τα ασφάλιστρα της φυτικής και της ζωικής παραγωγής. Ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις  από παραγωγούς κηπευτικών και επιτραπέζιων σταφυλιών που καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά.
Κατά τα άλλα η τριπλή διαδικασία (δικαιώματα, μητρώο, ΕΛΓΑ) γίνεται φέτος δωρεάν για όλους.
 
Άρχισαν οι τρεις Ενώσεις
Από την Τρίτη 26 Απριλίου άρχισαν οι Ενώσεις Πεζών και Μονοφατσίου να καλούν τους παραγωγούς για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους. Θα χρειαστεί όμως να πάνε ξανά όσοι παραγωγοί έχουν κάνει τροποποιήσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές), καθώς το σχετικό σύστημα δεν έχει «ανοίξει» ακόμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις καταχωρήσεις. Προς το παρόν δίδονται αριθμοί πρωτοκόλλου.
Από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεκινήσει την προετοιμασία και η Ένωση Μεσαράς, που αποτελεί τη δεύτερη, μετά την ΕΑΣΗ, σε πληθυσμό συνεταιριστική οργάνωση του νομού Ηρακλείου. Η ΕΑΣ Μεσαράς μάλιστα με συνεχείς ανακοινώσεις της στους κατοίκους της περιοχής, προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα υποστούν (βάσει  νόμου) όσοι δεν πάνε να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.
 
Τυπώνει αιτήσεις η Ένωση Ηρακλείου
Τριάντα πέντε χιλιάδες αιτήσεις για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων τυπώνει αυτές τις μέρες η Ένωση Ηρακλείου. Αν όλα πάνε καλά η Ένωση θα καλέσει την Παρασκευή ή το Σάββατο τους επικεφαλής των αγροτικών συνεταιρισμών για να τους δώσει τις αιτήσεις και οδηγίες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό οι συνεταιρισμοί θα αρχίσουν την ενεργοποίηση στα χωριά την ερχόμενη Κυριακή 1 Μαΐου ή τη Δευτέρα 2 του μήνα.

Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου