Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

To “Βατερλό” των τραπεζών, η ελπίδα για καλύτερες ημέρες στις μη τραπεζικές μετοχές και η μεγάλη πάντα ανησυχία από την «παιδική χαρά» της Ε.Ε.




 
Από τις πλέον κρίσιμες εβδομάδες των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι οι επόμενες, με το μεγάλο ζήτημα θα λέγαμε να μην είναι το αν θα γίνει ή όχι ένα μεγάλο haircut του ελληνικού χρέους, αφού αυτό θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο, αλλά το ύψος αυτού, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει (σημαντικές λεπτομέρειες) και φυσικά οι αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και όχι μόνο.
Μάλιστα, από τα παραπάνω ζητήματα θα λέγαμε ότι κρίνονται η τύχη της ελληνικής οικονομίας και οι πιθανότητες εξόδου αυτής από την κρίση την οποία βιώνει και η πορεία του Χ.Α και ειδικά των τραπεζικών μετοχών (με τις τράπεζες να είναι πλέον σε εξαιρετικά οριακό σημείο και την κρατικοποίηση για αρκετές από αυτές προ των πυλών). Επίσης, από τις αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. κρίνεται και η πορεία των ξένων αγορών, όπου τα πράγματα, παρά την πρόσφατη πολύ καλή εικόνα των βασικών δεικτών, παραμένουν πάντα οριακά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο λειτουργίας των αξιωματούχων της Ε.Ε. και την πλήρη ανικανότητα αυτών να διαχειριστούν την κατάσταση όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες.  

Το «haircut» … τα ερωτηματικά ….. Το Βατερλό των Τραπεζών και η κρατικοποίηση που έρχεται….

Νέο ξεπούλημα (-10,41%) σημειώθηκε χθες για τις τραπεζικές μετοχές, με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να αγγίζουν πλέον το εντυπωσιακό 71,61%. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά επισημαίνουμε εδώ και αρκετό καιρό θεωρείται πλέον ότι ένα μεγάλο haircut των ελληνικών ομολόγων έχει “κλειδώσει” στους κόλπους της Ε.Ε, αν  και είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια σειρά από σημαντικά ανοιχτά ζητήματα από τα οποία και θα κριθεί το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε μια από τις δυσκολότερες αν όχι τη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του.

Έτσι λοιπόν υπάρχει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, με τα πιο μεγάλα από αυτά, κυρίως όσον αφόρα τις τράπεζες, να είναι το τελικό ύψος του “κουρέματος” καθώς και ποίοι και με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν.  

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα δηλαδή το ύψος του κουρέματος αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά αν κρίνει κανείς από τις στοχευμένες (εδώ και καιρό) δηλώσεις, κυρίως γερμανών αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 50% ή και ελαφρώς υψηλότερα. Δεύτερο, το οποίο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στις τράπεζες, είναι το ζήτημα, του ποίοι και σε ποιο ποσοστό θα συμμετέχουν, αφού είναι ξεκάθαρο ότι συνολικό ελληνικό χρέους δεν απαρτίζεται μόνο από ομόλογα, αλλά και από άλλες υποχρεώσεις όπως τα πρόσφατα διμερή δάνεια μεταξύ των χώρων της Ε.Ε., στα πλαίσια του δανείου προς την Ελλάδα. Επίσης σημαντικές υποχρεώσεις υπάρχουν και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από την οποία συμφωνία κουρέματος. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τα παραπάνω, ότι σε περίπτωση ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους σε ποσοστό για παράδειγμα 50% και εφόσον δεν συμμετέχουν όλες οι κατηγορίες του ελληνικού χρέους το βάρος θα πέσει στα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα τραπεζικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα θα λέγαμε ένα haircut 50% του ελληνικού χρέους να σημαίνει κούρεμα 65% περίπου στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών.

Έτσι θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι ένα haircut τέτοιου βαθμού  είναι αλήθεια ότι εμφανίζεται να είναι σχεδόν μη διαχειρίσιμο από τις ελληνικές τράπεζες, με το πιο πιθανό να είναι από εκεί και πέρα η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών στα πρότυπα της Ιρλανδίας, κάτι το οποίο θα σημάνει το dilution των παλαιών μετόχων και την περαιτέρω σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών. Πάντως πέραν των όσων αναφέρουμε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε και τις τελικές ανακοινώσεις σε επίπεδο Ε.Ε. για τη στήριξη των τραπεζών, με τις αποφάσεις αυτές να εμφανίζονται με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν στην παρούσα φάση ως τη μοναδική ελπίδα για τις ελληνικές τράπεζες να γλυτώσουν τα χειρότερα.
Η ελπίδα για καλύτερες ημέρες στις μη τραπεζικές μετοχές

Σε ένα σύντομο σχόλιο αναφορικά με το Χ.Α. και τις μη τραπεζικές μετοχές, θα λέγαμε ότι η χθεσινή συνεδρίαση ενδέχεται να είναι ένα δείγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί κατά τους επόμενους μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές όχι μόνο είχαν απλά μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με το “Βατερλό” των τραπεζών, αλλά και υπεραπόδωσαν της αγοράς.  Θα τολμούσαμε λοιπόν να πούμε ότι αυτή η εικόνα θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες, με τις τραπεζικές μετοχές, με φόντο και το haircut και την πιθανή κρατικοποίηση τους να συνεχίζουν να εμφανίζουν  μια πολύ κακή εικόνα και την ίδια ώρα συγκεκριμένες επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές όχι μόνο να σημειώνουν μικρότερες απώλειες σε σχέση με αυτές των τραπεζών, αλλά να αρχίζουν σιγά - σιγά να ανακάμπτουν έχοντας δει τα χειρότερα, στα πρόσφατα χαμηλά Έτσι στα πλαίσια της κορύφωσης της κρίσης χρέους με το haircut του ελληνικού χρέους, θα λέγαμε ότι είναι πολύ πιθανόν να κορυφώσει και η πτώση του Χ.Α. (κυρίως όσον αφορά επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές) και να αρχίσει από εκεί και πέρα μια σταδιακή μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση.   
Μεγάλη πάντα η ανησυχία από την «παιδική χαρά» της Ε.Ε.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρίσκονται σε συνάρτηση με τις αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., όπου κυριαρχεί πάντα ο φόβος για την πιθανότητα οι ευρωπαίοι εταίροι να αποτύχουν και πάλι να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους. Θα επαναλάβουμε μάλιστα, ότι κρίνουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ε.Ε. να διαχειριστή την κρίση και να αποφύγει τα χειρότερα που θα είναι ένα domino στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Συνδέοντας μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα με τα όσα αναφέραμε παραπάνω για την πιθανότητα καλύτερης πορείας από συγκεκριμένες μη  τραπεζικές μετοχές, θα λέγαμε ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο εφόσον δεν υπάρξει μια ακραία κατάσταση και ένα domino στις ξένες αγορές.  


Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου