Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μνημονιακό «τσεκούρι» 6,5 δισ. για το 2012-2015

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 - 14:38:30 Bookmark and Share     
του Αντώνη Βασιλόπουλου
Τριετές χρονοδιάγραμμα μείωσης της σπατάλης κατά 6,5 δισ. ευρώ θέτει η ηγεσία του Υπ. Εργασίας για την περίοδο 2012-2015.
Η εξοικονόμηση των πόρων αυτών θα επιτευχθεί μέσα από μέτρα αύξησης των εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ και μέτρα μείωσης των δαπανώ κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε η υπ. Εργασίας Λούκα Κατσέλη οι 5 άξονες της πολιτικής του υπουργείου για την επίτευξη του στόχου αυτού αφορούν:
1.Στη διασφάλιση θεσμοθετημένων πόρων των ταμείων με μείωση της ανασφάλιστης εργασίας από το 32% που είναι σήμερα στο 16%. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στη τριετία να ενταχθούν στην ασφάλιση 480 χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται λαθραία
2.Σ την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων
3.Στη δραστική μείωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με σειρά νέων μέτρων
4.Εξορθολογισμός των κύριων και επικουρικών ταμείων με την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών. Θα περικοπούν επικουρικές συντάξεις στα ταμεία που είναι στο κόκκινο και στους υπάρχοντες συνταξιούχους.
5.Διασφάλιση βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και επανασχεδιασμός των κοινωνικών παροχών.
Η σχετική καταγραφή όλων των επιδομάτων τα οποία θα τεθούν υπό αίρεση θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.
Αγορά εργασίας
Μέσα στο 2011 θα υπάρξει συνολική μείωση των ονομαστικών αποδοχών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κατά 15%. Ήδη η κ Κατσέλη εκτιμά ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει σημαντική μείωση των μισθών, κυρίως μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας και προανήγγειλε αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να είναι υποχρεωτική η κατάθεση των ατομικών συμβάσεων στο ΣΕΠΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η απογραφή των συνταξιούχων μέχρι τέλους του χρόνου στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανέφερε ότι στον ΟΓΑ που ολοκληρώθηκε η διαδικασία διεκόπη η σύνταξη σε 7.500 χιλιάδες οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν.
Από την διακοπή προέκυψε εξοικονόμηση πόρων 40 εκατ. το χρόνο, ενώ το συνολικό όφελος από την απογραφή αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκατ.
Isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου