Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Αποφάσισαν να… πληρώσουν για την κρίση


ΡΩΜΥΛΟΣ  ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Οι Κάννες θα μπορούν άφοβα να συνδέσουν εφεξής τους συμβολικούς συσχετισμούς κάθε αναφοράς σε αυτή την όμορφη γαλλική πόλη, όχι μόνο με το ομώνυμο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά και με τις πλέον κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον ενός πλανήτη σε βαθιά κρίση.
Στη Σύνοδο του G20, όπου συμμετείχε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, οι ηγέτες των πλέον ισχυρών οικονομικά χωρών του πλανήτη, αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ελπίδα.
Μια ελπίδα ανάκαμψης, και επιστροφής στην ανάπτυξη, που θα κάνει τη σημερινή, βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας να αποτελεί μακρινή και πικρή ανάμνηση.
Στη συνεδρίαση, και μάλλον αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, συμμετείχε και ο Μπιλ Γκέιτς, «αφεντικό» της Microsoft και… συνήθης ύποπτος στις λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.
Τις συζητήσεις των ηγετών του G20 μονοπώλησε η κρίση χρέους της ευρωζώνης. Που έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα, συμπληρώνεται ωστόσο από τα προβλήματα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, για να εξασφαλίσουν την αναγκαία οικονομική στήριξη. Επιπλέον δε, απειλεί να διαχυθεί στο σύνολο του μεσογειακού νότου, επηρεάζοντας την Ιταλία και την Ισπανία.
Έτσι, οι ηγέτες του G20 εξουσιοδότησαν τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΚριστίν Λαγκάρντ, να δημιουργήσει και να θέσει σε ετοιμότητα νέους μηχανισμούς δανεισμού, που θα μπορούσαν να συνδράμουν χώρες της ευρωζώνης, όπως την Ιταλία. Η αρχή έγινε.
Επιπροσθέτως, στο G20, παρουσία του Μπιλ Γκέιτς, τέθηκε επί τάπητος η αναγκαιότητα να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομική καθημερινότητα, προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση της κρίσης.

STATESMEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου