Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Υπερκαλύπτουν την Κύπρο τα αποθέματα φυσικού αερίου»



 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου, Κώστας Ιωάννου.

Υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο ακόμη και τα μίνιμουμ αποθέματα που ανακοίνωσε η Noble Energy, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου. Κώστας Ιωάννου. Είπε ότι οι ανάγκες της Κύπρου είναι ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως.
Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή της λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων για τον τρόπο έλευσης του φυσικού αερίου, έχοντας η ίδια καθορίσει την πρώτη φάση των δικτύων προμήθειας του αερίου, που θα καλύπτουν τους 3 ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς. Η ΔΕΦΑ, προσέθεσε, αποφάσισε από πού θα περάσουν οι αγωγοί, ενώ παράλληλα εξασφάλισε σχετική χορηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ τόνισε ότι η Κύπρος έχει λάβει απόφαση για χρήση φυσικού αερίου, που δεν μπορεί να αλλάξει, λόγω και υποσχέσεων προς της Ευρωπαϊκή Ένωση και περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν χωρίς τη χρήση του. Συνεπώς, είπε, με τον ένα ή άλλο τρόπο πρέπει να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο και, εάν αυτό δεν μπορεί να είναι από δικά της αποθέματα, τότε πρέπει να επανέλθει το σενάριο εισαγωγής αερίου από άλλους.
Ωστόσο, φόβους και ανησυχίες εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφορικά με την ακολουθούμενη επίσημη πολιτική για το ενεργειακό ζήτημα και επανέφερε την πρόταση της ΕΔΕΚ για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής πολιτικής. Από την άλλη, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Noble, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης «βιάστηκαν να προκαταλάβουν έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη». Για τις εκτιμήσεις ότι τα κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 ανέρχονται στα 3 με 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με 60% πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι δεν υπάρχουν ούτε τελικά αποτελέσματα ούτε οτιδήποτε επί του εδάφους, για να μπορεί οποιοσδήποτε να καταλήγει σε συμπεράσματα για τις ποσότητες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι με την αναβλητικότητα από πλευράς κυβέρνησης, «δημιουργούνται κίνδυνοι και καθημερινή ζημιά για την οικονομία και το περιβάλλον».




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου