Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Rollover στο ελληνικό χρέος με 7ετή ομόλογα και αυξημένο κουπόνι κατά 0,5% - Θέμα χρόνου η υποβολή αιτήματος προς τους ομολογιούχους από το ελληνικό δημόσιο – Τι ρήτρες θα τεθούν και ο κίνδυνος του credit event….



15/06/11 
 Rollover στο  ελληνικό χρέος με 7ετή ομόλογα και αυξημένο κουπόνι κατά 0,5% - Θέμα χρόνου η υποβολή αιτήματος προς τους ομολογιούχους από το ελληνικό δημόσιο – Τι ρήτρες θα τεθούν και ο κίνδυνος του credit event….
To νέο κεφάλαιο στο σήριαλ διάσωσης της Ελλάδος πλέον έχει ανοίξει και φέρει την ονομασία επιμήκυνση μέρους του παλαιού χρέους.
Στην Ευρώπη αναζητούν φόρμουλα ώστε το roll over που θα προταθεί να μην δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιστωτικό γεγονός που αυτομάτως θα οδηγήσει στην χρεοκοπία την Ελλάδα.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες από επενδυτικούς και τραπεζικούς κύκλους το σχέδιο που εξετάζεται είναι
Το παλαιό ελληνικό χρέος της περιόδου 2012 με 2015 δηλαδή τα ομόλογα που λήγουν στο διάστημα αυτό περίπου 110-120 δις ευρώ να αντικατασταθούν με νέα ομόλογα έκδοσης ελληνικού δημοσίου διάρκειας 7 ετών και με κουπόνι 0,5% υψηλότερο του υφιστάμενου.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το μέσο κουπόνι στα ελληνικά ομόλογα βρίσκεται στο 4,5% αυτό σημαίνει ότι τα νέα κουπόνια θα βρίσκονται στο 5% ή και υψηλότερα.
Όμως το σχέδιο δεν ολοκληρώνεται εδώ καθώς το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας αποτελεί την εύκολη διαδικασία.
Η ουσιαστική είναι πως αυτό το σχέδιο δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός καθώς δεν θα αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν.
Για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός δηλαδή χρεοκοπία άρα θα πληρωθούν τα CDS του ελληνικού χρέους με δυνητικό κέρδος έως 25 δις δολάρια θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
1)Οι όροι επιμήκυνσης να είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους
2)Η επιμήκυνση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα νομικό περιτύλιγμα που θα εμπεριέχει την έννοια της διευκόλυνσης και όχι του εξαναγκασμού.
Αν το rollover πραγματοποιηθεί με στόχο την διευκόλυνση δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην αντίθετη περίπτωση το credit event θα είναι γεγονός.
Όμως το ακόμη βασικότερο ερώτημα είναι πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;
Αν η Ελλάδα ζητήσει roll over αυτομάτως θα θεωρηθεί αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε selective default δηλαδή σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αν συμβεί αυτό θα έχει χαθεί όλη η προσπάθεια του κέρδους που μπορεί να υπάρξει από ένα rollover. Το κέρδος προφανώς είναι χρονικό και μόνο καθώς με επιμήκυνση το χρέος δεν μειώνεται.
Οι σκέψεις που έχουν υπάρξει  είναι ομάδα κατόχων ομολόγων να ζητήσουν επιμήκυνση με την λογική της διευκόλυνσης προς το ελληνικό κράτος.
Π.χ. να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες να θέσουν θέμα επιμήκυνσης.
Π.χ. η Allianz με την στάση της διευκολύνει τις διαδικασίες αποδεχόμενη και haircut 35% στο ελληνικό χρέος αρκεί να δεσμευτεί το ελληνικό κράτος ότι θα πληρώσει τα υπόλοιπα 65% των ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες να πάρουν την πρωτοβουλία να θέσουν θέμα επιμήκυνσης μάλλον είναι δύσκολο και το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης βασικών ομάδων κατόχων ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία να προχωρήσει μια εθελοντική διαδικασία επιμήκυνσης του χρέους με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.
Ορισμένες πηγές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η επιμήκυνση του παλαιού ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα προς τους ομολογιούχους δανειστές.
Όμως ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι δεν θα ήταν αρνητικές σε μια επιμήκυνση του παλαιού ελληνικού χρέους – Γ Αρώνης ο Γενικός Διευθυντής της  Alpha bank πρόσφατα  ανέφερε ότι η Alpha και οι τράπεζες θα στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα – φαίνεται να θέτουν ρήτρες.
Τα ομόλογα που θα επιμηκυνθούν δεν θα περιληφθούν σε haircut.
Οι τράπεζες θα ζητήσουν εγγυήσεις πάσης φύσεως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Π.χ. εταιρίες του δημοσίου να λειτουργήσουν ως εγγυητές σε μια τέτοια προσπάθεια κ.α.
Η συμμετοχή σε ένα roll over δεν αναμένεται να είναι τεράστια.
Αν όμως συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες και 5-10 μεγάλοι ξένοι τότε αλλάζουν τα δεδομένα.
Ακόμη καλύτερα αν συμπεριληφθεί και η ΕΚΤ σε αυτό το σχέδιο της εθελοντικής αναδιάρθρωση χρέους.
Το συμπέρασμα
Η διαδικασία εθελοντικής επιμήκυνσης του παλαιού ελληνικού χρέους είναι μια αδιαμφισβήτητα θολή νομική διαδικασία και χρήζει τεράστιας προσοχής καθώς ένα λάθος θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός.
Αν η διαδικασία αποτύχει τότε αυτό που θα συμβεί θα είναι βίαιο haircut, πιστωτικό γεγονός, επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδος ενώ τα συστημικά προβλήματα που θα ανακύψουν θα πλήξουν όλο τον οικονομικό και βεβαίως τον τραπεζικό ιστό.
Η Ελλάδα ή διασώζεται ή χρεοκοπεί δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου