Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αμηχανία υπουργών στη θύελλα των μέτρων



Την περασμένη Δευτέρα η ομάδα των υπουργών εκλήθη στην πιο κρίσιμη άτυπη συνεδρίαση.

Αμηχανία υπουργών στη θύελλα των μέτρων
Την περασμένη Δευτέρα η ομάδα των υπουργών εκλήθη στην πιο κρίσιμη άτυπη συνεδρίαση.
Στη δρύινη μεγάλη τραπεζαρία του Μεγάρου Μαξίμου, οι υπουργοί πήραν θέση αρκετά νωρίτερα από την έναρξη της "καυτής" συζήτησης. Ο πρωθυπουργός προσήλθε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας, αλλά ουδείς από τους παρευρισκόμενους σκέφτηκε να δείξει δυσφορία. Οταν άρχισε να μιλά ο Γιώργος Παπανδρέου οι έμπειροι κατάλαβαν αμέσως ότι δεν τους φώναξε για να θέσει έστω και εμμέσως εκβιαστικά διλήμματα. Ανοιξε τα χαρτιά του, δεν έκρυψε τους κινδύνους και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να μιλήσει με στοιχεία και συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σύντομα, όλοι συμφώνησαν ότι ο στόχος είναι ένας, αλλά προσδιόρισαν ταυτόχρονα τις "χαραμάδες" για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο. Πολύ απλά, όποιος ήθελε περιέγραψε τις "κόκκινες γραμμές", είτε για το αφορολόγητο, είτε για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είτε, είτε...
Ο πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις επόμενες τριάντα μέρες. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα ανέλυσε τις ιδιαίτερες πτυχές στο ευρωπαϊκό παζλ και αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με κορυφαίους Ευρωπαίους. Δεν χρειάστηκαν πολλά λόγια για να πειστούν ότι ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει το σενάριο εκλογών. Οπως εν συνεχεία ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε πολλά λεπτά της ώρας για να έχει σφαιρική άποψη για το σχεδόν συνολικό όχι στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Παρ' όλ' αυτά άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μια φθινοπωρινή επαναπροσέγγιση της χρησιμότητας (για εκτόνωση των πολιτών;) ενός δημοψηφίσματος. Και οι υπουργοί;
Στήριξη
Από τον Β. Βενιζέλο, την Αννα Διαμαντοπούλου μέχρι τους αναπληρωτές υπουργούς, οι φράσεις είχαν τον ίδιο κοινό παρονομαστή. "Εχουμε διαφωνίες, αλλά θα στηρίξουμε το μεσοπρόθεσμο, και θα φροντίσουμε να παίξουμε τον ρόλο των πολλαπλασιαστών". Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η κυβερνητική παράταξη έχει βρει αρκετά "μαξιλαράκια", ώστε να αποφύγει την ...εξέγερση στην καρδιά του καλοκαιριού. Πολλοί υπουργοί πάντως αναμένουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Πιστεύουν ότι το επόμενο βήμα από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα αφορά στον ανασχηματισμό - κάτι που τους αφορά και προσωπικά... Είναι αλήθεια ότι και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό, έχουν αναπτύξει τις προτάσεις τους - παράλληλα δε, εξετάζουν τον βηματισμό τους στις ραγδαίες εξελίξεις.
Τα μηνύματα των βουλευτών φαίνεται εν τω μεταξύ ότι βάζουν σε περισυλλογή υπουργούς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενδιαφέρονται για ενδοκυβερνητικές συμμαχίες. Είτε για την ομαλή προώθηση δύσκολων δικών τους αποφάσεων, είτε για τη στήριξη στις προσωπικές τους δαδρομές και την επόμενη μέρα. Στενός συνργάτης του Μεγάρου Μαξίμου, όταν ρωτήθηκε προ ημερών αν συνιστά "ανταρσία" η επιστολή των "16" βουλευτών, απάντησε ορθά-κοφτά: "Ο Παπανδρέου δίνει μάχη κάθε λεπτό και όχι για προσωπικό όφελος - όσοι το καταλαβαίνουν, καλό είναι να κάνουν το ίδιο"...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus
Μπαράζ διαγγελμάτων έως τον Ιούνιο
Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά θα συμβεί ξανά, κάποτε και όποτε κριθεί αναγκαίο. Η απόφαση να απευθυνθεί απευθείας στους πολίτες, χωρίς "διαμεσολαβητές", την Παρασκευή ο πρωθυπουργός ελήφθη έπειτα από κλειστή πολύωρη σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του. Το "σχέδιο" για την επικοινωνία με τους πολίτες και με φόντο τα νέα σκληρά μέτρα προετοιμάστηκε με προσοχή, με πολιτικούς κανόνες και στόχους που τους υπηρετούν. Στο "διά ταύτα"; Ο κ. Παπανδρέου δεν θα κρυφτεί. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα εμφανίζεται μπροστά (στους τηλεοπτικούς δέκτες) στους πολίτες και θα εξηγεί τα όσα έχει κάνει και τα επόμενα βήματά του.
Η συνταγή
Πρόκειται για μια αμερικανική επικοινωνιακή συνταγή για τον εκάστοτε ηγέτη. Εχουν καταγραφεί όλες οι ιδέες και στο Μέγαρο Μαξίμου καταλήγουν στον "καθρέπτη". Ετσι ο κ. Παπανδρέου άναψε το πράσινο φως για την σε τακτά διαστήματα εμφάνισή του διά των τηλεοπτικών μηνυμάτων. Εκανε την αρχή μόλις κατέθεσε η κυβέρνηση το Μεσοπρόθεσμο.
Θα επανέλθει σύντομα επιδιώκοντας την ανάδειξη των διλημμάτων. "Καθαρά λόγια, οι στόχοι και οι κίνδυνοι" είναι το τρίπτυχο βάσει του οποίου χτίζουν την επιχειρηματολογία που η κυβέρνηση, από τον πρωθυπουργό μέχρι το όποιο κυβερνητικό στέλεχος, θα αξιοποιήσει για την επίτευξη των υπερβολικά δύσκολων στόχων.
Μετα το ομοφωνο "ναι"
Το "μνημόνιο" των μελών του υπουργικού συμβουλίου
Ανδρέας Λοβέρδος
Πιστεύει ότι με το Μεσοπρόθεσμο συμμαζεύονται τα δημοσιονομικά της χώρας, προωθούνται οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς χρονοτριβή και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το νέο δάνειο. Ο Α. Λοβέρδος έχει ήδη προτείνει να υλοποιήσει το απαιτητικό σχέδιο, μια νέα ισχυρή κυβέρνηση με πέντε "κύκλους" και με τους επικεφαλής σε ρόλο συντονιστών.
Βαγγέλης Βενιζέλος
Τάσσεται κατά των εκλογών και του δημοψηφίσματος. Αντιθέτως προτείνει κάλεσμα συναίνεσης μέχρι το παρά πέντε, που θα οδηγήσει στην από κοινού διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο 2. Εκτιμά ότι η συγκρότηση διυπουργικής, που θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών, συνιστά εγγύηση για την αποτελεσματική υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Εχει όλο το παζλ στα χέρια του. Γνωρίζει καλά τα μηνύματα των κορυφαίων της τρόικας και εξακολουθεί να πιέζει υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η κίνησή του προς τα άλλα κόμματα για να τους ζητήσει διάλογο στη βάση ρεαλιστικών προτάσεων - όχι μόνο για το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και για τους εφαρμοστικούς νόμους που ακολουθούν.
Αννα Διαμαντοπούλου
Ναι με επιμονή στις μεταρρυθμίσεις - είναι το μότο της. Δεν αποφεύγει να μιλήσει για λάθη που έγιναν, αλλά αναδεικνύει την ανάγκη να γίνουν περισσότερα βήματα με ταχύτητα και με πρόσωπα που πιστεύουν στο σχέδιο. Εχει ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου να επανέλθει με νέο κάλεσμα προς τον Α. Σαμαρά, έτσι ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή προς τη Σύνοδο.
Δημήτρης Ρέππας
Εισηγείται στον πρωθυπουργό την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τον λαό. Για τις αποκρατικοποιήσεις ζήτησε κανόνες, ώστε να γίνουν προς το συμφέρον και του πωλητή. Προτείνει επίσης μια "Εθνική Ελλάδος", με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Παύλος Γερουλάνος
Εχει εγκαίρως διατυπώσει την άποψη ότι το σκηνικό στην Ευρώπη είναι σύνθετο, θέλει προσοχή κι ότι εκεί θα παιχτεί εν πολλοίς το στοίχημα της χώρας. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Πολιτισμού διαφωνεί με άλλους κυβερνητικούς και την επιχειρηματολογία ότι οι κινήσεις αρχίζουν και τελειώνουν στο πώς δεν θα πτωχεύσει η χώρα.
Γιάννης Ραγκούσης
Ηταν εκ των εμπνευστών του διλήμματος που ετέθη από την κυβέρνηση προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές: "προχωράμε ή σταματάμε". Τώρα διαχειρίζεται το σημερινό κράτος που κατά τον πρωθυπουργό "έχει λυγίσει και θέλει δουλειά και νοικοκύρεμα πολύ για να σταθεί στο ύψος των αναγκών". Προτείνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Μ. Χρυσοχοΐδης
Βλέπει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εμπνεύσει άμεσα πίστη και εμπιστοσύνη στους πολίτες. "Αν αφήσουμε να διαχυθεί ο φόβος και ο πανικός, θα οδηγηθούμε σε τυφλές αντιδράσεις, αντικοινοβουλευτισμό και κάποιες φορές σε εκρήξεις βίας" λέει. Ο υπουργός μιλά για την ανάγκη συνεργασίας όλων των υπουργών για την υλοποίηση του σχεδίου.
Κώστας Σκανδαλίδης
Σε μία από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και δεν μιλούσε για εκλογές, τόνισε ότι "ίσως χρειαστεί πολιτική νομιμοποίηση". Είναι από τους πρώτους που έβαλαν "αναχώματα" στους "μπάστακες": τους επιτρόπους για την παρακολούθηση υλοποίησης του Μνημονίου.
Λούκα Κατσέλη
Ζήτησε να εισαχθεί ρητά η δέσμευση στο Μεσοπρόθεσμο για υπερδιπλασιασμό τεκμηρίων διαβίωσης, "γιατί είναι το μόνο μέτρο που στοχοποιεί και φορολογεί αυτούς που πιθανώς φοροδιαφεύγουν".
Χάρης Παμπούκης
Είχε προτείνει εκλογές, όπως και ψήφιση με 180 για το Μνημόνιο 1. Λέει ότι λύση είναι η ανάπτυξη, που όμως προϋποθέτει ένα "άλλο" κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό και όχημα προς τον στόχο.

EThnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου