Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Λύσεις για τους ιδιώτες θα διερευνήσει το Eurogroup



Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν τώρα οι εταίροι για την επίτευξη ενός συμβιβασμού ως προς τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνέρχονται έκτακτα σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα για να συζητήσουν τη μορφή που θα πάρει η εν λόγω συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επί της οποίας οι απόψεις ποικίλλουν, όπως και η ορολογία που χρησιμοποιείται...
Στην έκτακτη αυτή συνάντηση, οι 17 εταίροι αναμένεται να δημοσιοποιήσουν για ακόμη μία φορά τη δέσμευσή τους να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, με την ελπίδα ότι θα ηρεμήσουν κάπως οι αγορές που δείχνουν τις τελευταίες ημέρες έντονη νευρικότητα και επιθετικές διαθέσεις.
Η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης έχει κυριολεκτικά κολλήσει στη μορφή της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, δεδομένου ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να χορηγηθεί νέα χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα. Οι 17 έχουν χωριστεί σε δύο μεγάλα στρατόπεδα. Το πρώτο έχει επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία προτείνει μία εθελοντική ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, και το δεύτερο την ΕΚΤ, που απορρίπτει οποιαδήποτε λύση που περιλαμβάνει τη λέξη αναδιάρθρωση, φοβούμενη τις αντιδράσεις των αγορών. Προς το παρόν κερδίζει έδαφος η γερμανική πρόταση...
Με τη θέση του Βερολίνου φαίνεται ότι συμφωνεί και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος το Σάββατο δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή φυσικά των ιδιωτών πιστωτών σε εθελοντική βάση. «Δεν τίθεται θέμα πλήρους αναδιάρθρωσης και σε αυτό συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις» είπε ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ. Αλλωστε, πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ»...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτιμά από την πλευρά της τον όρο «εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους», ενώ το Βερολίνο φαίνεται αδιάφορο αν χρησιμοποιηθεί ως όρος η εθελοντική επιμήκυνση αντί της ήπιας αναδιάρθρωσης. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, ιδίως των τραπεζών και σφαλιστικών εταιρειών, στο κόστος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συμμετάσχει σ' ένα ποσό μεταξύ 20-35 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς για τις γερμανικές επιφυλάξεις απέναντι σε μία νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ κάλεσε το Βερολίνο «να μιλά με σεβασμό» για το ελληνικό πρόβλημα και χαρακτήρισε «τελείως λανθασμένη την άποψη των Γερμανών ότι είναι οι μόνοι που πληρώνουν»... Και υπενθύμισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία «είναι οι πρώτες χώρες που δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας».
Πάντως, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους». Ερωτηθείσα αν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει τη γερμανική ανάκαμψη, η καγκελάριος είπε ότι «αν δεν ενεργήσουμε όπως πρέπει, αυτό θα συμβεί, αλλά ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε»... Και γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε, «λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία»... Για την Α. Μέρκελ «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα που θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη και επομένως αυτήν της Γερμανίας».
Δηλώσεις ενόψει της σημερινής συνεδρίασης έκανε και ο Βέλγος υπουργός Νιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος είναι σύμφωνος με τη Γερμανία ότι «πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι στους Ελληνες», αλλά «οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Για το Βέλγο υπουργό είναι απλό: Η πτώση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε πτώση όλη την ευρωζώνη...
Ο κ. Ρέιντερς προειδοποίησε για τον κίνδυνο «να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, που μπορεί να οδηγήσει σε μια απαράδεκτη οικονομικά και κοινωνικά κατάσταση στην Ελλάδα». «Δεν πρέπει να εξοντώσουμε τον πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Και πρόσθεσε: «Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι οι διευκρινίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι πολύ πιο σημαντικές από τα δημοσιονομικά μέτρα».

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου