Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μάχη Ευρωπαίων πολιτικών, ΕΚΤ και κερδοσκόπων ώστε να αποφευχθεί μια νέα Lehman Brothers με επίκεντρο την Ελλάδα – Η Bundesbank και τα hedge funds προετοιμάζονται για χρεοκοπία



14/06/11 
Η τιτάνια προσπάθεια του ελληνικού λαού ώστε να διασωθεί η Ελλάδα δεν αποδίδει και αυτό οφείλεται όχι στην αναποτελεσματικότητα των θυσιών των πολιτών αλλά στην λάθος συνταγή του μνημονίου.
Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ειδικά των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών του δημοσίου αποτελεί ιστορικό λάθος. Η Ελλάδα θα απολέσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα χωρίς αποτέλεσμα.
Πλέον τραπεζίτες και επιχειρηματίες εστιάζονται στον χρόνο υλοποίησης των  αποκρατικοποιήσεων.
Όλοι συμφωνούν ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι λύση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί ότι είναι μια λύση αλλά διαφωνεί όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στον χρόνο που υλοποιούνται.
Δεν είναι δυνατό να πωλούνται στο ναδίρ του οικονομικού κύκλου δημόσιες εταιρίες καθώς το κράτος θα καρπωθεί τα ελάχιστα και οι αγοραστές απλά θα αγοράσουν φθηνά χωρίς να μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.
Δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις που δεν θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη.
Στο ελληνικό εσωτερικό μέτωπο το κλίμα έχει καταστεί πλέον πολύ αρνητικό, αμφισβητούνται οι αποκρατικοποιήσεις εν τι γενέσει τους, η κυβερνώσα παράταξη έχει πολιτικά χάσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής της αποδοχής και με βάση τις δημοσκοπήσεις το 80% των πολιτών θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει πάρει λάθος δρόμο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας επανέρχεται δειλά ακόμη η προοπτική χρεοκοπίας της χώρας δηλαδή στάσης πληρωμών.
Η Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα της Ευρώπης και πλέον η Ευρώπη φαίνεται ή φέρεται ότι θα  στηρίξει εκ νέου την Ελλάδα για να αποφευχθεί μια νέα Lehman Brothers.
Όμως οι αναφορές της Bundesbank της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας ότι ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η Ευρώπη θα απορροφήσει το πρόβλημα.
Οι δηλώσεις αυτές προβληματίζουν αλλά αν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ έχει ταχθεί κατά οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης χρέους είναι προφανές ότι η στάση της Bundesbank μάλλον εξυπηρετεί σκοπιμότητες και αποτελεί ένα μέσο πίεσης στην Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Η ΕΚΤ και ο Τρισέ ξεκαθάρισαν την στάση τους «καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση χρέους»
Οι κεντρικές τράπεζες τάσσονται κατά της χρεοκοπίας της Ελλάδος ωστόσο η στάση της Bundesbank προφανώς και προβληματίζει για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.
Ταυτόχρονα το γεγονός πλέον ότι οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες κατέχουν 31 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο.
Ωστόσο η μεγάλη ανησυχία των ευρωπαίων είναι αν μια χρεοκοπία της Ελλάδος βρει μιμητές την Ιρλανδία και Πορτογαλία και ταυτόχρονα δημιουργήσει ντόμινο στην Ευρώπη και παρενέργειες που δεν μπορούν να αξιολογηθούν ή να προβλεφθούν.
Την μεγάλη ζημία στην Ελλάδα την έχουν κάνει πέραν της τεράστιας ιστορικής ευθύνης της χώρας και οι συνεχείς δηλώσεις ευρωπαίων ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση και δεν είναι τυχαίο ότι οι Κερδοσκόποι ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδος τον Ιούλιο.
Σε αυτή την χρονική στιγμή με το κλίμα στην Ελλάδα να είναι άκρως αρνητικό, τους κερδοσκόπους να περιμένουν την χρεοκοπία και μάλιστα να υποδαυλίζουν κάθε προσπάθεια σωτηρίας και την Bundesbank να μιλάει «για ενδεχόμενο χρεοκοπίας» της Ελλάδος η λύση του rollover δηλαδή της ανανέωσης των ομολόγων με νέα ομόλογα 7ετούς διάρκειας και κουπόνι κατά 0,5% υψηλότερο αποτελεί μια υγιή λύση η οποία δεν λύνει το πρόβλημα της Ελλάδος αλλά σίγουρα της δίνει χρόνο να βρει λύσεις στα καίρια προβλήματα της οικονομίας.
Το rollover αποτελεί μια λύση και θα πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να υλοποιηθεί ώστε και τα ομόλογα να αντικατασταθούν και να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Ποιες τράπεζες δυνητικά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε rollover ελληνικών ομολόγων

Ελληνικές τράπεζες 55 δις ευρώ – Θετικές
ΕΚΤ 48 δις ευρώ  - Αρνητική
Γερμανικές τράπεζες 16 δις ευρώ – Θετικές
Γαλλικές τράπεζες 15 δις ευρώ  - Θετικές
Ασφαλιστικά Ταμεία Ελλάδος 15 – 17  δις ευρώ – Θετικά

Οι μεγαλύτερες τράπεζες - κάτοχοι ελληνικών ομολόγων
MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ – Θετική
BNP Paribas 5 δις ευρώ  - Θετική
Societe Generale 2,4  δις ευρώ – Θετική
Dexia 3,51 δις ευρώ – Το εξετάζει
Commerzbank 2,9 δις ευρώ – Θετική
ING 2,425 δις ευρώ
BPCE 1,540 δις ευρώ
HSBC 1,5 δις – Θετική
Deutsche Bank 1,09 δις ευρώ – Θετική
KBC 909 εκατ ευρώ
Credit Agricole 854 εκατ ευρώ – Θετική
Unicredit bank 801 εκατ ευρώ – Θετική
Esrte Bank 757 εκατ ευρώ
Rabobank 637 εκατ ευρώ
Santander 513 εκατ ευρώ
WestLB 97 εκατ ευρώ
BBVA 293 εκατ ευρώ
Intesa San Paolo 292 εκατ ευρώ

Οι μεγαλύτεροι Γερμανοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων
MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ
Commerzbank  2,9 δισ. ευρώ
Deutsche Bank (+Postbank) 1,6 δισ. ευρώ
LBBW 1,4 δισ. ευρώ
Allianz  1,3 δισ. ευρώ
Munich Re  1,1 δισ. ευρώ
EAA1,1 δισ. ευρώ
DZ Bank 1,0 δισ. ευρώ
LBB 364 εκατ. ευρώ
NordLB 273 εκατ. ευρώ
HSH Nordbank 200 εκατ. ευρώ
BayernLB 120 εκατ. ευρώ
WestLB 97 εκατ. ευρώ
Helaba 78 εκατ. ευρώ
Talanx 9 εκατ. ευρώ
Hypo Real Estate 5 εκατ. ευρώ

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου