Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πώς η Ευρώπη σώζει τους "κακούς κερδοσκόπους"


14-6-2011
Η σωτηρία της Ελλάδος δεν περνάει μέσα από τα πακέτα της τρόικας, αλλά μέσα από ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης.

Η πτώχευση που παπαγαλίζουν όλοι (default λέω εγώ) ή με άλλα λόγια η μη πληρωμή των πιστωτών μας, δεν σημαίνει πτώχευση. Σημαίνει ίσως πτώχευση για ορισμένες τράπεζες, σημαίνει ίσως πτώχευση για ορισμένα hedge funds, αλλά δεν σημαίνει πτώχευση της Ελλάδος. Σημαίνει απλά ότι ορισμένοι δεν θα πάρουν αυτά που λογαριάζουν σε σχέση με το ρίσκο που πήραν.

Σημαίνει επίσης όμως ότι θα δικαιωθούν οι επενδυτές που έχουν αγοράσει Ελληνικά ομόλογα σε μεγάλη έκπτωση. Διότι, αν δεν το ξέρετε, τα περισσότερα Ελληνικά ομολόγα έχουν πλέον αλλάξει ιδιοκτήτες. Οι σώφρονες και συντηρητικοί επενδυτές τα έχουν πουλήσει (όπως τις Ελληνικές τράπεζες) προ καιρού.

Αυτοί που αγόρασαν στη συνέχεια είναι οι “κακοί κερδοσκόποι” αγαπητέ αναγνώστη, που εκτιμούν και ποντάρουν ότι η ΕΕ θα κάνει αυτό ακριβώς που κάνει σήμερα. Να σώσει δηλαδή τους ομολογιούχους, ανεξάρτητα από το πότε αγόρασαν αυτά τα ομόλογα.

Έτσι λοιπόν η Ελλάδα θα ανταμείψει αυτούς που ακριβώς παλεύει να μην ανταμείψει. Αυτούς δηλαδή που “κερδοσκοπούν” ενάντια της Ελλάδος. Για τις χαμένες ψυχές που έχουν ήδη πουλήσει, κανένας δεν νοιάζεται.

Ναι αγαπητέ αναγνώστη, μη ανοίγοντας διάλογο για μια αναδιάρθρωση, η Ελληνική κυβέρνηση θα δώσει μυθικά κέρδη σε όλους αυτούς που έχουν αγοράσει ομόλογα στις τωρινές τιμές. Θα τους δώσει την ευκαιρία όχι μόνο να βγάλουν 10%-15% στο κουπόνι, αλλά θα τους δώσουμε και κεφαλαιακά κέρδη της τάξεως του 70-100% βάσει των σημερινών τιμών. Και αυτά τα κέρδη θα τα πληρώσουμε εμείς.

Και ενώ άπαντες σε αυτή την Ευρωπαϊκή οικογένεια ανησυχούν μήπως ενεργοποιηθούν τα CDS από ένα Ελληνικό πιστωτικό γεγονός, κανένας δεν βλέπει τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι “κακοί κερδοσκόποι” ανά τον κόσμο όλο από αυτή τη λεγόμενη Ελληνική διάσωση, αν πληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα που κανονικά δεν θα πρέπει να πληρωθούν.

Ορισμένοι λένε ότι θα πληρωθούν 30 δισ. (πολύ λιγότερα λέω εγώ) στους κατόχους CDS αν έχουμε ένα πιστωτικό γεγονός, την ίδια στιγμή όμως όλοι είναι πρόθυμοι να δανειοδοτήσουν την Ελλάδα με εκατοντάδες δισεκατομμύρια από λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Τα λεφτά δηλαδή που θεωρητικά θα χαθούν είναι πολύ λιγότερα από τα λεφτά που δίνουν στην Ελλάδα σήμερα, με μεγάλες πιθανότητες (με μαθηματική ακρίβεια λέω εγώ) οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι στο τέλος να μην πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

Αλλά ο κύριος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κατηγορηματικά διάψευσε ότι οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν. Ο κύριος Wolfang Schaeuble καθησύχασε τους Γερμανούς νομοθέτες (ίσως οι μόνοι με λίγο μυαλό σε αυτή την μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια) ότι αν δεν μπορεί στο τέλος η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να πάρουν χασούρα οι ιδιώτες.

Έχω νέα για τον κάλο υπουργό οικονομικών. Τις χασούρες δεν θα τις πάρουν οι ιδιώτες (τράπεζες και λοιποί κακοί κερδοσκόποι) διότι αγαπητέ κύριε υπουργέ τους έχετε κάνει η θα τους κάνετε όλους bail out! Οι μόνοι στο τέλος που θα μείνουν με Ελληνικά χαρτιά θα είναι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι... και αυτοί αποκλειστικά (χάρη σε εσάς) θα πάρουν τη χασούρα.

Το πιο κάτω διάγραμμα από την JP Morgan μας δείχνει ότι, έτσι όπως ξεφορτώνονται ομόλογα από τους ιδιώτες στην πλάτη των Ευρωπαίων φορολογούμενων, σε λίγο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη και όχι οι κακοί κερδοσκόποι.



Μπορεί να μου εξηγήσει ο κύριος Γερμανός υπουργός ή κάποιος άλλος τέλος πάντων, τι θα πούμε αύριο στον μέσο Γερμανό φορολογούμενο; Άντε να εξηγήσεις στον μέσο Γερμανό ότι η Ελλάδα πήρε αυτά τα δάνεια με το ζόρι και με εκβιαστικές τακτικές. Άντε να τους εξηγήσεις ότι δεν έπρεπε να τα δώσουν και θα έπρεπε οι ιδιώτες να είχαν πάρει τη χασούρα τους από την αρχή. Άντε να τους εξηγήσεις ότι φταίμε μεν εμείς που τα σπαταλήσαμε, αλλά άλλο τόσο φταίνε και οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες που είναι εξίσου ανεπαρκείς όσο οι Ελληνικές ηγεσίες. Πως θα τα εξηγήσουμε όλα αυτά αύριο; Διότι την αγορά μπορείς να μην την πληρώσεις, αλλά είναι πολύ δύσκολο να μην πληρώσεις διακρατικά δάνεια.

“Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας”, τονίζει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Έλεος λέω εγώ! Συνεχίζουν το παραμύθι ότι αν κάνει default η Ελλάδα θα είναι το τέλος του κόσμου. Αν είναι έτσι αγαπητέ αναγνώστη, τότε είναι στο συμφέρον τους να πληρώσουν και είναι υπεύθυνοι για τη χασούρα που θα πάρουν όταν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει.

Για να μην παρεξηγηθώ, στο λεξιλόγιο μου δεν υπάρχουν καλοί και κακοί κερδοσκόποι.Δεν υπάρχει καν η έννοια του κερδοσκόπου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αγοράσει κάποιος θεσμικός ένα Ελληνικό ομόλογο και να κερδίσει τα μέγιστα από τη χαζομάρα των Ευρωπαίων ηγετών. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά ενός κερδοσκόπου. Αλλά έχω βαρεθεί να στοχοποιούμε αυτούς τους κακούς κερδοσκόπους όταν μας συμφέρει και να τους λυπόμαστε σε άλλες περιστάσεις!

Η κατάληξη είναι ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα κάνει ακριβώς αυτό που υποτίθεται δεν θέλουν να κάνουν. Τούτο είναι να σώσουν την αγορά ή τους “κακούς κερδοσκόπους”, εις βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Με τέτοιους εχθρούς λέω εγώ, τί τους θέλεις του φίλους.

Τέλος, έχω την αίσθηση ότι ορισμένοι νομίζουν ότι τα γράφω όλα αυτά διότι θέλω η αγορά να πέσει για να κερδίσω προσωπικά και ότι χρησιμοποιώ αυτό το βήμα για να πετύχω αυτό ο σκοπό.

Στα πλαίσια του Fair Disclosure Act, δηλώνω ότι δεν είμαι κάτοχος προϊόντων CDS, δεν έχω αγοράσει παράγωγα προϊόντα που ανεβαίνουν σε αξία καθώς πέφτει η αγορά και δεν είμαι short ελληνικών τραπεζών, δεικτών η οιονδήποτε μεμονωμένων μετοχών στην Ελληνική αγορά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου