Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει το μερίδιό του; Κρίσιμες διαβουλεύσεις σε εξέλιξη (FAZ - DW)


Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011


Στις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα λάβει τελικά ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας και η FAZ υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να καταβάλει το μερίδιο του στην 5η δόση.
«Θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει το μερίδιο του από την επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας στα τέλη Ιουνίου», αναφέρει η Frankfurer Allgemeine Zeitung επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές. Προφανώς μετά την εξέταση, η τρόικα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση των επόμενων 12 μηνών και για τον λόγο αυτόν, το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να καταβάλει το μερίδιό του στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, παρατηρεί η εφημερίδα.

Οι αγορές αντιδρούν θετικά
Bildunterschrift: Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στην κινητικότητα των τελευταίων ημερών, η οποία παραπέμπει σε νέα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι αγορές φαίνεται ότι ποντάρουν περισσότερο στη διάσωση της Ελλάδας και λιγότερο στην χρεοκοπία της.

Αυτό πιστοποιεί η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και οι ανοδικές τάσεις στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Το έναυσμα έδωσε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Επικαλούμενη κύκλους που ασχολούνται με το ζήτημα η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει σε ένα βασικό σημείο, το οποίο αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος της διάσωσης. Το Βερολίνο φέρεται να λέει «ναι» σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Στη Βιέννη η έκθεση αξιολόγησης

Bildunterschrift: Πάντως ούτε χθες το βράδυ θέλησε να τοποθετηθεί η γερμανική κυβέρνηση στο ζήτημα της καταβολής της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα αλλά και στο ζήτημα των νέων δανείων προκειμένου η Αθήνα να καλύψει την τρύπα του 2012- 2013.

Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις για νέα πακέτα βοήθειας προς την Αθήνα. Εκτιμάται ότι τα σχετικά σχέδια βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσής τους και θα συνοδεύονται από σκληρούς όρους προς την Αθήνα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών.

Σήμερα αναμένεται το πόρισμα της τρόικας, η οποία εκτός από τη βιωσιμότητα του χρέους εξετάζει, εάν η κυβέρνηση πληροί τους όρους που υπάρχουν στη μέχρι τώρα συμφωνία. Η έκθεση θα συζητηθεί σήμερα στη Βιέννη, όπου θα συνεδριάσει η Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή (Economic and Financial Committee) της ΕΕ. Στο όργανο αυτό συμμετέχουν συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν για την Ελλάδα
Bildunterschrift: Όπως αναφέρει ο Κρίστιαν Μπέμερ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, dpa, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Ευρωπαίοι θα επιδείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ακόμη και εάν δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες». Σύμφωνα με το Γερμανό αναλυτή, στο πλαίσιο του G8, οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεσμεύθηκαν έναντι του ανήσυχου Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις για ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι παρασκηνιακές, κάτι που εντείνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών της ΕΕ και αντίστοιχα αυξάνει τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις. Σημειώνεται μεγάλη δυσκολία στην παρουσίαση αυτού του εγχειρήματος στους φορολογούμενους πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι δεν κατανοούν γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν για τη διάσωση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ζήτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει αυστηρότερη λιτότητα. Χρειάζεται ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα», δήλωσε χθες ο κ. Γιουνκέρ στο περιθώριο επίσκεψής του στην τοπική καγκελαρία της Έσσης στο Βισμπάντεν. «Αλληλεγγύη χωρίς δημοσιονομική σταθερότητα», δεν γίνεται. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποτελέσματα και να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.


www.greekfinanceforum.com - tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου