Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Συναίνεση μέχρι... παρεξηγήσεως



ΤΕΤΆΡΤΗ, 1 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011


Της Λώρας Ιωάννου

Ποτέ ξανά στη νεότερη πολιτική ιστορία δεν έτυχε να τσακώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποιος συναινεί περισσότερο! Στην επίθεση... φιλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα εκ μέρους της κυβέρνησης, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση από όση του ζητείται.


Φυσικά πίσω από το αμοιβαίο φλερτ Παπανδρέου - Σαμαρά, που παρακολουθούν άφωνοι οι έλληνες πολίτες, βρίσκεται η τρομερή πίεση των Βρυξελλών να υπάρξει επιτέλους εθνική συνεννόηση και δευτερευόντως η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλίσει τις ευθύνες στη ΝΔ για την έλλειψη συνεννόησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς έπιασε το... υπονοούμενο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αποφάσισε να περάσει από την άμυνα στην επίθεση, αυτή τη φορά δικής του φιλίας προς τον πρωθυπουργό. Φάνηκε εκείνος πρόθυμος να συναινέσει και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει. Το κυριότερο, όμως, επιχείρησε και εκείνος με τη σειρά του να εκθέσει τον πρωθυπουργό λέγοντας: “Παράξενο πράγμα θα μου πείτε: Οι εξελίξεις να εξαρτώνται από την αντιπολίτευση και όχι από την κυβέρνηση... Αληθινά, πολύ παράξενο, τον ρόλο το δικό μας να τον αναδεικνύουν όχι μόνο τα άλλα κόμματα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και κάποιοι αξιωματούχοι των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Το πιο παράξενο απ’ όλα: οι ίδιοι που ζητούν από την αντιπολίτευση να συναινέσει δεν ζητούν κι από την κυβέρνηση να κυβερνήσει”.

Δεύτερο μέλημα του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκάλεσε, να πείσει την κοινή γνώμη ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα δεν θα φταίει η ΝΔ αλλά η κυβέρνηση: “Δεν είπαμε ‘όχι σε όλα’! Όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ πάντα, όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση. Αντίθετα ψηφίσαμε πολλά νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή, όταν αφορούσαν αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Δεν μείναμε σε στείρα άρνηση”.



Για το “αγκάθι” της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι είπε μέσα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών: “Αφού πρώτα συμφωνήσουμε μεταξύ μας τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να αλλάξει, να πάμε μαζί και να τα διαπραγματευτούμε με την τρόικα. - Είναι δυνατό να συμφωνήσουμε μεταξύ μας; Και να το πιστεύουμε όμως! Ώστε να μπορέσουμε να το παλέψουμε και να το πετύχουμε”.



Ταυτόχρονα απάντησε και στους τροϊκανούς, οι οποίοι έσπευσαν να απορρίψουν τη φορολογική του πρόταση με την επισήμανση ότι θέλει χρόνο να λειτουργήσει και χρόνος δεν υπάρχει. “Η τρόικα μας λέει ότι αυτό καλό είναι να το κάνουμε αργότερα. Επιμένουν ότι αν το κάνουμε τώρα θα μεγαλώσει το έλλειμμα! Εμείς διαφωνούμε. Η πρώτη απάντησή μας, και στην κυβέρνηση και στην τρόικα, είναι ότι κανένα σχέδιο δεν αποδίδει στο πρώτο τρίμηνο, ούτε στο τετράμηνο... Αλλά στο εξάμηνο αποδίδει, και στον χρόνο θα αρχίσει και θα αποδίδει πολλά. Η δεύτερη απάντησή μας είναι ότι το μνημόνιο δεν απέδωσε ούτε στον χρόνο”!



Μαζί με το μαστίγιο πήγε πακέτο και το... καρότο. Ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι τα λεφτά τους οι δανειστές θα τα πάρουν, είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ στην κυβέρνηση. “Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις των εταίρων μας, τα είπαμε από πέρσι και το επαναλαμβάνουμε και τώρα: Τις δανειακές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα τις τιμούμε. Δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους. Και πάντως όχι εξαιτίας μας. Αλλά εγώ δεν πρόκειται ποτέ να προσυπογράψω την αυτοκατάργηση της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας. Τέτοια τελεσίγραφα, αν υπάρξουν, απορρίπτονται από τώρα”.



Όχι σε κυβερνητικές συνεργασίες



Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, φρόντισε να κόψει την όρεξη του πρωθυπουργού για κυβερνητικές συνεργασίες, επισημαίνοντας όχι μία αλλά πολλές φορές ότι σήμερα δικαιώνεται η δική του πολιτική και όχι της κυβέρνησης: “Πέρσι η κυβέρνηση και όσοι συντάχθηκαν μαζί της -τα ‘παρακολουθήματά’ της, οι ‘ουρές’ και τα ‘εξαπτέρυγά’ της- πίστευαν ότι η πολιτική του μνημονίου θα έβγαινε. Όμως τα πράγματα ήλθαν ακριβώς ανάποδα: Η πολιτική του μνημονίου απέτυχε. Απέτυχε παταγωδώς και απέτυχε πλήρως!”.



Και πρόσθεσε με νόημα: “Το λέω γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί συστηματικά, με τη βοήθεια των γνωστών εξαπτέρυγών της πάντα, να περάσει στον λαό μας την εντύπωση πως αν εγώ συναινούσα σε αυτή την αποτυχημένη συνταγή, τότε ως διά μαγείας θα λυνόταν το πρόβλημα. Μακάρι να ήταν έτσι... εκατό φορές θα έβαζα τότε την υπογραφή μου! Αλλά δυστυχώς μόνον έτσι δεν είναι”.



Και δεν είναι μόνο τα “εξαπτέρυγα” που έβαλε στο στόχαστρο ο κ. Σαμαράς. Εμμέσως έθεσε και θέμα δυνατότητας του κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει: “Εμείς συναινούμε σε αυτά, κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Και το ξέρετε. Το ερώτημα είναι, οι δικοί σας κομματικοί στρατοί συμφωνούν; Οι συνδικαλιστάδες σας δέχονται να χάσουν τα σκανδαλώδη προνόμια που αφειδώς τους δώσατε στο παρελθόν; Οι ακτιβιστές, που τους κάνατε υπουργούς, συναινούν να παραιτηθούν από τις ιδεοληψίες τους;”.



Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να βγάλει από πάνω του και όποια πιθανή απόπειρα να του χρεώσουν την έξοδο από το ευρώ: “Η ίδια η κυβέρνηση φοβίζει τον κόσμο και πανικοβάλλει τον λαό με δηλώσεις και διαρροές για επικείμενη χρεοκοπία και δήθεν επιστροφή στη δραχμή. Ας το καταλάβουν όλοι: οι κουβέντες για αναδιάρθρωση σκοτώνουν την οικονομία. Οι κουβέντες για δραχμή το ίδιο και χειρότερο. Ούτε κουβέντες της πεντάρας δεν είναι. Οποιοσδήποτε αναφέρεται σε έξοδο από το ευρώ διαπράττει έγκλημα”.



• Παράθυρο στη συνεννόηση. Γεγονός είναι ότι, είτε για στρατηγικούς λόγους είτε επειδή το θεωρεί αναγκαίο, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ένα ουσιαστικό βήμα προς την πλευρά της συναίνεσης. Έδωσε πράσινο φως για τις αποκρατικοποιήσεις, κράτησε έναν αστερίσκο για το φορολογικό περιμένοντας κίνηση καλής θελήσεως από τον πρωθυπουργό και κατέθεσε την πρόταση να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο ως νομοσχέδιο, ούτως ώστε να μπορεί η ΝΔ να υπερψηφίσει πολλές διατάξεις και με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει έμπρακτα στη συναίνεση που ζητά η τρόικα. Τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι εντός των ημερών θα στείλει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης νέα πρόσκληση για κατ’ ιδίαν συνάντηση.





Η μάχη της "κεντροδεξιάς πολυκατοικίας"



Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε αναπάντητη και την αιχμή του Γ. Καρατζαφέρη έξω από το προεδρικό μέγαρο στο πρόσωπό του, όταν τον κατηγόρησε ότι βάζει την καρέκλα του πάνω από την Ελλάδα. “Άκουσα κάποιον να επικαλείται το ιστορικό προηγούμενο του Θεμιστοκλή με τον Ευρυβιάδη, που παρά τον τσακωμό τους συμφιλιώθηκαν πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Συμφωνώ απόλυτα. Μόνο να θυμίσω μια μικρή λεπτομέρεια: ότι τα βρήκαν μεταξύ τους για να πολεμήσουν και όχι για να... υποκύψουν!” απάντησε ο κ. Σαμαράς, αποφεύγοντας να ονοματίσει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης άκουσε την απάντηση Σαμαρά και του απάντησε με τη σειρά του: “Υπήρξε συνεννόηση Θεμιστοκλή - Ευρυβιάδη γιατί προηγήθηκε η προδοσία του Εφιάλτη που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία”!

Να εκθέσει τον κ. Σαμαρά, πάντως, προσπάθησε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη: “Αν είχα εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, θα είχα συνυπογράψει τη δανειοδότηση της χώρας, δεν θα είχα οδηγήσει το κόμμα στην απομόνωση”, δήλωσε στον Real Fm.

.



makthes.gr - ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου