Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Στις 6 Ιουνίου σχεδιάζεται και στις 24-25 Ιουνίου εγκρίνεται νέο δάνειο για την Ελλάδα και εθελοντική επιμήκυνση του νέου χρέους



01/06/11 
Κερδίζει έδαφος η λύση της χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα ύψους έως 80 δις ευρώ και όπως διαφαίνεται στην κρίσιμη σύνοδος κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου θα εγκριθεί η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι οριστικό η Ελλάδα θα μείνει εκτός αγορών και το 2012 και το 2013 και πλέον εναποθέτει τις προσδοκίες της για το 2014.
Ήδη οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που συγκαλούνται από σήμερα στην Βιέννη θα εξετάσουν το ελληνικό ζήτημα με στόχο στις 24 και 25 Ιουνίου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Στις 6 Ιουνίου στο Eurogroup θα σχεδιασθεί το πλαίσιο του νέου δανείου και στις 24 με 25 Ιουνίου θα εγκριθεί από την σύνοδο κορυφής.
Η χορήγηση νέου δανείου ύψους 80 δις ευρώ μπορεί να μην είναι επαρκής και να απαιτούνται 100 δις ευρώ αλλά τουλάχιστον αποτελούν μια λύση.
Ωστόσο στο σχέδιο δεν περιορίζεται μόνο στην χορήγηση νέου δανείου.
Στην Ευρώπη κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης του παλαιού χρέους της
Στο πλαίσιο αυτό θα προταθεί ένα σχέδιο για την επιμήκυνση του παλαιού χρέους κατά 8 με 10 χρόνια.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
Ο βασικός πυλώνας της διάσωσης της χώρας παραμένει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο η νέα βασική παράμετρος που έρχεται να προστεθεί είναι ότι η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την πιστή εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων θα ζητήσει από την ΕΕ και την Τρόικα να ενεργοποιήσει την διαδικασία επιμήκυνσης του παλαιού χρέους.
Η Ελλάδα σε αυτή την φάση δεν συζητά haircut δεν συζητά δηλαδή απομείωση ομολόγων ώστε να χάσουν οι δανειστές της χώρας.
Η Ελλάδα προτείνει την εθελοντική επιμήκυνση του παλαιού ελληνικού χρέους των 355 δις ευρώ με τις εξής 5 παραμέτρους.
1)Θα αποταθεί σε όλους τους κατόχους ομολόγων και θα τους ζητήσει αύξηση του χρόνου αποπληρωμής ή μεγάλη μείωση επιτοκίων στο 3% ή 3,5%.
Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι πρώτα να απευθυνθεί στους μεγάλους κατόχους ομολόγων δηλαδή την ΕΚΤ, τις ελληνικές τράπεζες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
2) Θα αντικατασταθούν τα ομόλογα που λήγουν με νέα ομόλογα ή κατά την διαδικασία της λήξης ή και νωρίτερα με βάση τις συμφωνίες που θα υπάρξουν.
3)Ο χρόνος επιμήκυνσης θα είναι 8 με 10 χρόνια και θα αφορά οριζόντια όλα τα ομόλογα πλην των εντόκων και των πολύ μακροπρόθεσμων ομολόγων π.χ. 30 χρόνια.
4)Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
5)Η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 μηνών από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί και η βασική στόχευση είναι το τελικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί να είναι αυστηρά εθελοντικό.
Μεταξύ των σχεδίων που έχουν εξετασθεί είναι πως θα αντιδράσει το ελληνικό κράτος αν δεν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική διαδικασία επιμήκυνσης του χρέους.
Στο θέμα αυτό θα ζητήσει την παρέμβαση και καθολική συμμετοχή τόσο της ΕΚΤ όσο και των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών.
Βέβαια η ΕΚΤ μέχρι τώρα έχει ταχθεί κατά της επιμήκυνσης του χρέους φοβούμενη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λάβει διαστάσεις καθώς και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα σπεύσουν να υιοθετήσουν ένα σχέδιο επιμήκυνσης του χρέους τους.
Όλο αυτό το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει και αλλαγές στο μνημόνιο. Η τρόικα θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου μνημονίου το οποίο θα είναι πιο αυστηρό ενώ θα τεθούν και σαφή χρονοδιαγράμματα. Στο νέο μνημόνιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα περάσει σε μια ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα συμμετέχει και η Τρόικα.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου