Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα προανήγγειλε ο Γιούνγκερ


Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011 Bookmark and Share     


“Αναμένω από το Eurogroup να αποφασίσει συμπληρωματική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε σήμερα στο Λουξεμβούργο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι “δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά ούτε και πτώχευσης” και επεσήμανε ότι αναμένει από τη χώρα μας να τη τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι αυτό “αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την ΕΕ” και ότι “θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα”.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι , οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι επήλθε “συνολική συμφωνία” και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους. Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν “τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο”.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με “τον φίλο της Ελλάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ” και επεσήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα αποτελεί θετικό σήμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Σημείωσε ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία τη παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με στόχο την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.

Isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου