Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Με το Μεσοπρόθεσμο "ανά χείρας" πηγαίνει στον Γιούνκερ ο Πρωθυπουργός


 – Τι νέα μέτρα περιλαμβάνει 

- Έφυγε εκτάκτως για Λισσαβόνα ο Πόουλ Τόμσεν

03/06/11 
«Τρίζει» η καρέκλα των εργαζομένων στο Δημόσιο αφού η Τρόικα δεν ικανοποιείται από τις έως τώρα απολύσεις, ούτε από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το 2015. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και χθες με τους ξένους να επισημαίνουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι η μείωση του προσωπικού δεν είναι ικανοποιητική, σε σχέση με το μισθολογικό κόστος .
Και τούτο, παρά το επιχείρημα της κυβέρνησης πως ήδη μειώθηκαν κατά 80.000 οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο από το 2009 και επίκειται περαιτέρω μείωση κατά 10% με πάγωμα των προσλήψεων (προτάθηκε και να επιβληθεί κανόνας 1 νέα πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις).
Ο ένας από τους τρείς επικεφαλής της Τρόικας ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ αναχώρησε την Πέμπτη το βράδυ από την Αθήνα ( σ.σ. για Λισσαβόνα) , αφήνοντας τους Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ ( ΕκΤ) να κλείσουν την αυλαία των συζητήσεων που θα συνεχισθούν και σήμερα.
Για τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ τα μέτρα ύψους 6,4 δις ευρώ για το 2011 έχουν βρεθεί και μένουν πλέον να συμφωνηθούν μόνο θέματα πολιτικής που θα αφορούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Το βασικότερο θέμα πολιτικής που καθυστερούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αφορούσε την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων από οργανισμούς και επιχειρήσεις που θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται .
Το Μεσοπρόθεσμο που θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Το βασικό περίγραμμα αυτού του προγράμματος θα παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός στον ομόλογο του και πρόεδρο του Εurogroup Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ.
Ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στην Αθήνα αλλά και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Στην συζήτηση θα βρεθεί και η δομή του νέου Ταμείου Περιουσίας και την εμπλοκή που θα έχει η Τρόικα σε αυτό.
Από την πλευρά του ο κ. Γιουνκέρ θα ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για τα βασικά σημεία της λύσης – πακέτο που ετοιμάζει η Ευρώπη για την Ελλάδα και τις προϋποθέσεις για το δεύτερο δάνειο που αιτείται η χώρα μας.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να διαβεβαιώσει τον κ.Γιουνκέρ ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα με την επικαιροποίηση του Μνημονίου θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Πρώτος στόχος είναι η μείωση του φετινού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, από 10,5% του ΑΕΠ το 2010.
Η δέσμευση αυτή θα αναφέρεται και στα δύο κείμενα που θα σταλούν σε Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον από τους αξιωματούχους της Τρόικας.
Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου η κυβέρνηση λαμβάνει φέτος τα εξής μέτρα:
1. Επαναφέρει τον διαχωρισμό στα αφορολογητα όρια μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη μείωσή του στα 10.000 ή στα 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ για τους επιτηδευματίες.
2. Επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, κάτι που θα αυξήσεις ως 15 ευρώ το μήνα τους λογαριασμούς.
3. Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
4. Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά. Αυτό συνεπάγεται με περίπου 10 λεπτά επιβάρυνση στο μπουκάλι. Εναλλακτικά η κυβέρνηση μελετά να αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα είδη από το 13% στο 23%.
5. Αύξηση 20% - 30% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ. Στόχος είναι τα έσοδα να φθάσουν στο 1,3 δις. ευρώ.
6. Μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% ( για τα είδη εστίασης).
7. Είσπραξη προστίμων από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
8. Εξίσωση ΕΦΚ στα καύσιμα
9. Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια .
10. Ρύθμιση για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.
11. «Ψαλίδισμα» φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
12. Μείωση κατά 150.00 ευρώ του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σήμερα το αφορολογητο ποσό είναι 400.000 ευρώ.
13. Αύξηση αντικειμενικών τιμών από 1/1/2012
14. Αντληση εσόδων έως 4 δισ. ευρώ από τις σχολάζουσες κληρονομιές και «ορφανές» τραπεζικές καταθέσεις.
15. Κατάργηση των μισθολογικών ωριμνάνσεων( 200 εκατ. ευρώ)
16. Επιβολή Τέλους σε 2.500 σκάφη αναψυχής μετά τη διαπίστωση ότι οι ιδιοκτήτες τους είχαν συστήσει εικονικές ναυτιλιακές εταιρείες για να γλιτώνουν φόρους και δασμούς, αλλά και για να απολαμβάνουν το αφορολόγητο σε καύσιμα και τροφοδοσία.
17. Επιβολή ειδικού φόρου σε πισίνες, μεγάλα Ι.Χ..

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου