Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

H δική μας ευθύνη

19 Μαϊ 2011

¨Αρθρο του δικηγόρου Δημήτρη Γαρούφα,

Διάβασα το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Δ. Βλαχόπουλου(πρώην Βουλευτού Ν. Ημαθίας) με τίτλο «άξιζε τον κόπο να αναμιχθώ στην πολιτική;».

Την περίοδο που ήταν Βουλευτής ο Δ.Βλαχόπουλος υπηρέτησα μέρος της 28μηνης στρατιωτικής μου θητείας στις Βαρβάρες της Βέροιας κι΄ έτσι γνώριζα τις πρωτοβουλίες του για μεγάλα θέματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ενώ με εντυπωσίαζε εξίσου η έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα του επίσης Βουλευτή Ημαθίας Γ.Χιονίδη. Ασχολούνταν με γενικότερα θέματα αλλά όχι με ρουσφέτια κι΄ έτσι η πολιτική σταδιοδρομία του Γ.Χιονίδη έληξε το 1977 και του Βλαχόπουλου το 1981 που αποχώρησε από την πολιτική.

Για την νοοτροπία της πλειοψηφίας των Ελλήνων ψηφοφόρων αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο Δ.Βλαχόπουλος ότι κάποια φορά παρκάρισε παράνομα το αυτοκίνητό του σε δρόμο της Βέροιας κι΄ όταν είδε την κλήση πήγε και την πλήρωσε. Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε, λίγοι τον συνεχάρησαν ενώ έχασε ψήφους από τα χωριά γιατί, όπως έλεγαν στα καφενεία, δεν τον θεωρούσαν πλέον δυναμικό Βουλευτή αφού πλήρωσε την κλήση ενώ, κατά την άποψη τους , θα έπρεπε να μεταθέσει στον ΄Εβρο τον αστυνομικό που τον έγραψε..

Ανέφερα τα παραπάνω για να επισημάνω ότι για το κατάντημα της χώρας φταίμε κι΄ εμείς οι πολίτες γιατί με την συμπεριφορά μας δεν επιτρέπουμε σε αξιόλογα πρόσωπα να ασχοληθούν με τα κοινά. Γιατί αντί να επιλέγουμε εκπροσώπους στο κοινοβούλιο, στον συνδικαλισμό η την τοπική αυτοδιοίκηση με κριτήριο το ήθος, τις ικανότητες και το όραμα προσφοράς , συνήθως επιλέγουμε μέτριους διαχειριστές γιατί μας κολακεύουν ,γιατί έχουν όμορφη εμφάνιση η υπόσχονται ρουσφέτια…

Εμείς φταίμε για το επίπεδο των εκπροσώπων μας σε όλα τα επίπεδα γιατί-με κάποιες εξαιρέσεις- συνήθως επιλέγουμε ανθρώπους χωρίς όραμα ,ανθρώπους που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους και μόνη τους φροντίδα είναι η επανεκλογή τους για να απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας, ενώ αν σκεφτόμασταν το γενικότερο συμφέρον θα έπρεπε να αναζητούμε εκπροσώπους με ηθικό ανάστημα, ικανότητες και όραμα, που θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όπως έγραφε στον επίλογο του βιβλίου του «σκιαγραφία των γενναίων» ο Τ.Κέννεντυ, ότι: «σε μια δημοκρατία ,κάθε πολίτης ασκεί κι΄ αυτός ένα λειτούργημα και υπέχει μια ευθύνη και σε τελική ανάλυση, το είδος της κυβερνήσεως που έχουμε εξαρτάται κυρίως από το πώς εκπληρώνει ο καθένας τις υποχρεώσεις του. Εμείς, ο λαός, είμαστε τα αφεντικά και θα έχουμε την πολιτική ηγεσία, καλή η κακή, που εμείς θέλουμε και αξίζουμε».

Ο Δημήτρης Γαρούφας ειναι Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε(18-5-11) και στον Αγγελιοφόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου