Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Νέα μέτρα μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος

Σήμερα ανακοινώνονται τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010

26/04/2011 
 
Πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου φέρνει η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Από το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι με τα νέα μέτρα θα καλυφθούν όλες οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη του Πάσχα ανακοινώνονται από τη Eurostat τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του έτους 2010, από τα οποία θα εξαρτηθεί και το μέγεθος των μέτρων που θα ληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 10,5% και το χρέος θα φτάνει το 142,8% του ΑΕΠ.

Αρχές Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, ενώ 9 με 10 του ίδιου μήνα θα φτάσουν οι επικεφαλής, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα, ύψους 26 δισ. ευρώ έως το 2015.

Στη συνέχεια, η τρόικα, θα συντάξει την έκθεσή της, από την οποία θα εξαρτηθεί η έγκριση της 5ης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Στις 15 Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν φέτος καθώς και την επόμενη τετραετία.

Στις αρχές Ιουνίου ΔΝΤ και ευρωζώνη, θα αποφασίσουν για την πέμπτη δόση του δανείου. Την ίδια περίοδο, θα εξεταστεί η έκθεση της τρόικας, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να εκτιμηθεί εάν θα χρειαστούν και νέα.

Μέσα Ιουνίου, αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ενώ θα γίνουν και τα stress tests των τραπεζών της Ευρώπης.

Τα πρόσθετα μέτρα του Ιουνίου Όσον αφορά τα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει την:

1. Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς).
2. Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.
3. Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Πετρελαίου Θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο.
4. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Οι αυξήσεις θα είναι εξίσου υψηλές όπως και οι πρόσφατες στην περιοχή του Ψυχικού.
5. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012. Τα αυξημένα τέλη θα καταβληθούν το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011 από 5.000.000 κατόχους οχημάτων Ι. Χ. και Δ. Χ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
6. Εσοδα από τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις ορφανές καταθέσεις. Ειδική επιτροπή έχει αναλάβει την αναμόρφωση της νομοθεσίας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές ουδέποτε αναζητήθηκαν και βρίσκονται αναξιοποίητες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Κρίσιμες λεπτομέρειες κρύβει το «νέο Μνημόνιο» Σημαντικές αλλαγές φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015, κυρίως στο Δημόσιο, όπου ανατρέπονται συνήθειες και δεδομένα δεκαετιών. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τη συρρίκνωση του κράτους. Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι:
-Άδειες άνευ αποδοχών και μερική απασχόληση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών, με στόχο να απασχοληθούν για κάποιο διάστημα στον ιδιωτικό τομέα.
-Δημοτική ενημερότητα. Θεσπίζεται δημοτική ενημερότητα, η οποία σε συνδυασμό με την ασφαλιστική και τη φορολογική ενημερότητα θα είναι απαραίτητη στις συναλλαγές των επιτηδευματιών, των επιχειρήσεων και των πολιτών.
-Καταργήσεις φορέων. Εξετάζεται να καταργηθούν περισσότερες από 100 εφορίες και τελωνεία, δεκάδες ΤΕΙ, αρκετές πολεοδομίες και αστυνομικά τμήματα.
-Αυξάνεται το ωράριο στο Δημόσιο από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

FT: Επιπόλαια λύση η αναδιάρθρωση Για τους κινδύνους μίας επιπόλαιης λύσης στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει μία αναδιάρθρωσή προειδοποιεί ο αρθρογράφος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Βόλφγκανκ Μίνχαου. Ο συντάκτης κατηγορεί για άγνοια τις πολιτικές δυνάμεις στη Φινλανδία και το στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό που φαίνονται να υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
 
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου