Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για την αμειψισπορά η οποία ορίζει 60 ευρώ/στρ. σε πρώην καπνοκαλλιεργητές

26/4/2011 Σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ για την αμειψισπορά η οποία ορίζει 60 ευρώ/στρ. σε πρώην καπνοκαλλιεργητές
Έως και την Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της δράσης 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-2013. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου, το πρόγραμμα επιδοτεί με 60 ευρώ το στρέμμα κάθε χρόνο τους καπνοπαραγωγούς που έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια καπνού και έχουν στραφεί σε ποτιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής καλαμποκιού, βαμβακιού ή μηδικής, εφόσον σπείρουν σε συγκεκριμένο ποσοστό των χωραφιών τους ένα προϊόν που δεν χρειάζεται πότισμα (ξηρικό), όπως βίκο ή σιτάρι. Η Δράση αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού, της χρήσης χημικών εισροών, καθώς και στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική διαχείριση παρακολούθηση και εφαρμογή της Δράσης 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του μέτρου 2.14 των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων όπως αυτό έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δικαιούχοι


Δικαιούχοι της Δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι στις περιοχές παρέμβασης έχουν ενεργοποιήσει το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό, εφόσον αναλάβουν την υποχρέωση, για μια 5ετία, να καλλιεργήσουν ξηρική αμειψισπορά σε ποσοστό:
  • 80% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι αραβόσιτος
  • 65% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι βαμβάκι
  • 70% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια είναι μηδική.
Το ποσοστό αμειψισποράς δύναται να φτάσει και το 100% της επιλέξιμης έκτασης ένα ή περισσότερα έτη. Για μείωση μέχρι 25% του ποσοστού αμειψισποράς δεν επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον το ποσοστό αυτό καλυφθεί το προηγούμενο ή το επόμενο έτος. Ως καλλιέργεια αμειψισποράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκείνες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές, όπως είναι σκληρό και μαλακό σιτάρι, βρώμη, βίκος κλπ.
Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου:
  • Πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης.
  • Πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.

Ύψος ενίσχυσης


Η ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση με τη διαδικασία του άρθρου 16 και το ύψος της υπολογίζεται κάθε φορά από την έκταση και τον τρόπο αξιοποίησης των ενταγμένων αγροτεμαχίων.Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ανά Ηα, ετησίως ανά καλλιέργεια έχει ως ακολούθως:
Ποσά σε € ανά Ηα ετησίως

Ποτιστική Καλλιέργεια
Ποσοστό ξηρικής αμειψισποράς επί της επιλέξιμης έκτασης ποτιστικών
Ύψος ενίσχυσης
Αραβόσιτος
80%
600
Βαμβάκι
65%
600
Μηδική
70%
600


Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου