Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Χρηματιστήριο βάμβακος

<><>
<>
<><>
PDF
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ | 26.04.2011
Το χρηματιστήριο βάμβακος εξακολουθεί για δεύτερη εβδομάδα να πιέζεται. Εντός των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων οι τιμές των βασικών συμβολαίων (Μάιος, Ιούλιος, Δεκέμβριος) έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 11%. Βασικός λόγος της διόρθωσης είναι η έλλειψη ζήτησης για το φυσικό προϊόν.

Οι τιμές νήματος πιέζονται και τα αποθέματα στα κλωστήρια αυξάνουν. Παράλληλα, αρκετά κλωστήρια αντικαθιστούν μερικώς τη βαμβακερή ίνα με συνθετική, ώστε να μειώσουν το κόστος.
Την προηγούμενη εβδομάδα ακούστηκαν και ακυρώσεις παραγγελιών  κλωστηρίων για αμερικανικά βαμβάκια, γεγονός το οποίο μείωσε τις εν λόγω πωλήσεις και παράλληλα πίεσε τις χρηματιστηριακές τιμές.
Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως οι διεθνείς εμπορικοί οίκοι έχουν μειώσει τις τιμές τους για όλες τις σοδειές της επόμενης σεζόν. Θεωρούν μάλιστα πως σύντομα η μείωση θα αποτυπωθεί και στον «υπερτιμημένο» δείκτη Λίβερπουλ.
 
Η ελληνική αγορά
Η ζήτηση για βαμβάκι από όλους τους παραδοσιακούς μας πελάτες έχει φανερά μετριάσει. Παρά τα περιορισμένα αποθέματα, τα κλωστήρια αδυνατούν να ακολουθήσουν τις τιμές των προηγούμενων εβδομάδων.
Μάλιστα, παρατηρώντας τη χρηματιστηριακή πίεση, προτιμούν να περιμένουν μέχρι να ισορροπήσει η αγορά, παρά να πληρώσουν τις ήδη μειωμένες προσφορές των εκκοκκιστών.
Στη νέα σοδειά, το σενάριο είναι σχεδόν το ίδιο. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση και οι τιμές που ζητούν οι αγοραστές είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις τιμές των εκκοκκιστών. Τα επίπεδα των 22-23 σεντς/λίμπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιμές Δεκεμβρίου ‘11 δεν πληρώνονται πλέον.
Τέλος, σχετικά με τις σπορές, λόγω καιρικών συνθηκών, φαίνεται πως κερδισμένοι θα βγουν όσοι αναμένουν να σπείρουν μετά το Πάσχα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ήδη σπαρμένων βαμβακιών. 
 
Γιάννης Παπαδογιάννης

Πηγή: Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου