Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μόνο τα αγροτικά

 PDF
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ | 26.04.2011
ImageΤα αγροτικά προϊόντα «βλέπει» η Goldman Sachs, ως τα μοναδικά εμπορεύματα τα οποία μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμα υψηλότερα, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες στις οποίες προβλέπει διόρθωση. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται κυρίως στα χαμηλά παγκόσμια αποθέματα για τα αγροτικά προϊόντα και στις προβλέψεις που πληθαίνουν και κάνουν λόγο για στενότητα αποθεμάτων και την περίοδο 2010-2011.
Μάλιστα η επενδυτική τράπεζα στην έκθεση της, αμφισβητεί ευθέως την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που κάνει λόγο για σταθεροποίηση των αποθεμάτων καλαμποκιού. Αντίθετα, ενισχύει την άποψη αρκετών αναλυτών που εδώ και δυο εβδομάδες υποστηρίζουν ότι τα αποθέματα καλαμποκιού θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Μεταξύ των αναλυτών είναι γνωστό πως η ζήτηση για καλαμπόκι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και την επόμενη χρονιά, αφού έχει αυξηθεί το διεθνές εμπόριο, ενώ στις ΗΠΑ η χρήση για ζωοτροφή και παραγωγή αιθανόλης αυξάνεται σημαντικά.
Σε αντίθεση όμως με τα αγροτικά προϊόντα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τα υπόλοιπα εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο και τα μέταλλα, καθώς όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα οι σημερινές τιμές των εμπορευμάτων δεν δικαιολογούνται από τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης. Για τον λόγο αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες διόρθωσης τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πετρέλαιο αναμένεται να επιστρέψει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
 
Ελένη Δούσκα

Πηγή:  Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου