Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ένας Τούρκος για τη θέση του Στρος-Καν

27.04.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Λίγοι είναι εκείνοι που διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για το αν ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα αποφασίσει να εγκαταλείψει τη θέση στην οποία… ρουσφετολογικά τον διόρισε ο Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να διεκδικήσει την εκπαραθύρωση του σημερινού Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από το Μέγαρο των Ιλισίων Πεδίων.
Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται να δίνει μάχη με τον… εγωισμό του, μάλλον όμως έχει χάσει εκ των προτέρων, και από χέρι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρά την πρωτοφανή αναβλητικότητά του, και προσπερνώντας το γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν τον πολυσυμπάθησαν ποτέ, η κοινωνία της πατρίδας του διψά για αλλαγή. Και μονάχα ο ίδιος φαντάζει ικανός να κερδίσει τον «Σαρκό», και να τον εξωθήσει πρόωρα στην πολιτική συνταξιοδότηση.
Εφόσον η παραπάνω… κοινή λογική επιβεβαιωθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, και ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος, θα κληθούν να αποφασίσουν για το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα εμπιστευτούν να συνεχίσει το έργο του Ντομινίκ Στρος-Καν. Και μάλιστα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με την παγκόσμια οικονομία να αδυνατεί να βγει από την ύφεση, και τους ρυθμούς ανάπτυξης να αποτελούν μακρινή, αν όχι άπιαστη προοπτική, για το εγγύς και λίγο απώτερο μέλλον.
Οι πρώτες ζυμώσεις αφορούσαν τον Γκόρντον Μπράουν, πιθανότατα ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν θα υποστηριχτεί ούτε καν από την ίδια την πατρίδα του, αν κρίνουμε από τη σπουδή του διαδόχου του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντέιβιντ Κάμερον, να περιγράψει με απαξιωτικό τρόπο, τα προσόντα και τις ικανότητες του πολιτικού ο οποίος… γέρασε, περιμένοντας τον Τόνι Μπλερ να τηρήσει μια παλιά υπόσχεση, και να αποχωρήσει τόσο από την ηγεσία των Νέων Εργατικών, όσο και από την πρωθυπουργία.
Στο περιθώριο της εκ των προτέρων απόρριψης της υποψηφιότητας Μπράουν, πολλοί δείχνουν στην κατεύθυνση της Ινδίας και της Κίνας, δυο οικονομιών δηλαδή που… έρχονται από το μέλλον. Και από τη στιγμή που ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφορά το μέλλον, γιατί… όχι;
Ακούγεται βέβαια, έστω και χαμηλόφωνα, ένα περισσότερο ψαγμένο, επομένως και ρεαλιστικό σενάριο: Να προωθηθεί για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ένας εκπρόσωπος της Τουρκίας. Μιας χώρας η οικονομία της οποίας δείχνει να ανθίσταται, και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί να την καταστήσει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον που… είναι ήδη εδώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ας ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον Κεμάλ Ντερβίς. Τον πολιτικό που από τη θέση του υπουργού οικονομικών της κοσμικής κυβέρνησης της Τουρκίας πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια, διαχειρίστηκε το πακέτο οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και συνέβαλε στο να βγει η χώρα του από την κρίση.
Δεν αποτέλεσε φυσικά πολιτικό σύμμαχο, αλλά μάλλον αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν, στη σημερινή συγκυρία όμως, η υποψηφιότητά του αναμένεται να υποστηριχτεί με σθένος από τον Τούρκο πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι αν θα την αποδεχτούν οι υπόλοιποι…

Πηγή:  Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου