Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Φονικός σεισμός στην Ιαπωνία

   Ο ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας προκάλεσαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.

    Σχεδόν δώδεκα ώρες μετά τον σεισμό, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 330 νεκρούς, 531 αγνοούμενους και 627 τραυματίες. Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι η σεισμική δόνηση έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων.

    Στο μεταξύ, αγνοείται η τύχη αγνώστου αριθμού επιβατών ενός τρένου της γραμμής Σενσέκι -η οποία συνδέει τις πόλεις Σεντάι και Ισινομάκι- το οποίο βρισκόταν κοντά στον σταθμό του Νομπίρου όταν την περιοχή σάρωσε ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το οποίο επικαλείται την αστυνομία.

    Το παλιρροϊκό αυτό κύμα ακολούθησε τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Αγνοείται η τύχη και δεύτερου τρένου μετέδωσε, το πρακτορείο Jiji, το οποίο δεν διευκρινίζει εάν ο συρμός ήταν επιβατικός ή εμπορευματικός.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

    Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί, η δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν πρωτόγνωρη.

    Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό. Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής, καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.

    Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται επίσης στη Μιγιάγκι, τη χειρότερα πληγείσα νομαρχία από το σεισμό, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

    Αυξημένο επίπεδο συναγερμού κηρύχθηκε στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της νομαρχίας Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έπειτα από σχετική ενημέρωσή της από την Ιαπωνία.

    Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός έχει κλείσει και ότι δεν εντοπίστηκε διαρροή ραδιενέργειας.

    Ωστόσο τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει πιθανότητα διαρροής στον σταθμό, καθώς υπήρξε πτώση του επιπέδου του ύδατος σε αυτόν.

    Παράλληλα, τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα στη Χαβάη μετέδωσαν ότι άρχισαν το πρωί (τοπική ώρα) να πλήττουν τις ακτές της τα πρώτα κύματα του τσουνάμι, που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

    Οι αρχές της Χαβάης είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών μερικές ώρες μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία, όταν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηυνικού, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Καλιφόρνιας και του Όρεγκον.

    Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι το παλιρροϊκό κύμα από τον σεισμό της Ιαπωνίας μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα όταν θα πλήξει τμήματα της βόρειας ακτής της Καλιφόρνιας και να υποχρεώσει να γίνουν κάποιες εκκενώσεις.

    Ο σεισμός και το τσουνάμι που χτύπησαν την Ιαπωνία δεν θα επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης απόστασης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

    "Στατιστικά, η πιθανότητα να επηρεάσει αυτός ο σεισμός την περιοχή μας είναι πάρα πολύ μικρή", τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαζάχος.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών τονίζει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου