Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πως θα βγούμε από το μνημόνιο

12.03.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Πέρα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις που οπωσδήποτε θα υπάρξουν και είναι απαραίτητες σε μια δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σ’ ένα πλαίσιο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Ασφαλώς υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα στοιχεία αλλά είναι σαφές ότι μέχρι την 25η Μαρτίου δημιουργείται ένα νέο πεδίο διαπραγμάτευσης το οποίο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αξιοποιήσει. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι συνθήκες επιβάλλουν μια-κατά το δυνατόν- επανεξέταση της τακτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα.
Κυρίως το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση, στα οποία δίδεται μια ευκαιρία εθνικής συνεννόησης ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες που θα ενισχύσουν την επανεκκίνηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα.
Διότι το ζητούμενο πλέον δεν είναι «γιατί» και «πως» οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, αυτό ο καθένας το ερμηνεύει κατά το δοκούν, αλλά πως η Ελλάδα θα απεγκλωβιστεί από αυτό και θα βρει το δρόμο της ανάπτυξης. Και αυτό το δρόμο οι θυσίες και οι κόποι του λαού ενισχύουν την άποψη ότι κανένας δεν μπορεί να τον διαβεί μόνος του.
Η χώρα χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα σε όλους τους τομείς. Και αυτή τη συναίνεση καμία συνθήκη και καμία συμφωνία δεν μπορεί να την επιβάλλει αν δεν την θέλουμε εμείς. Και όταν λέω «εμείς» εννοώ τον Ελληνικό λαό ο οποίος είναι αυτός που υφίσταται το βαρύ κόστος της αποπληρωμής των χρεών.
Αυτό θα πρέπει επιτέλους να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα και όλες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να το αντιληφθούν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία να καταλάβουν ότι ο λαός θέλει συναίνεση και εθνική συνεννόηση. Θέλει ενότητα και πίστη ότι στο τέλος του δρόμου θα ξαναβρεί την ελπίδα κι ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του.
Αυτό είναι το διακύβευμα για το οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται να εργασθούν και να συνεργασθούν. Αυτό περιμένει ο κόσμος για να πιστέψει ξανά στην πολιτική και στους πολιτικούς. Αυτό είναι το χρέος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και να στηρίξει με τη συμμετοχή του τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα.

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου