Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Βιβλική καταστροφή - Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο

 

  "Εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν την ισχυρή σεισμική δόνηση των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα του.

    Περίπου 1.700 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα. Σήμερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK αναφέρει ότι οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή. Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας.

    Στο μεταξύ, οι φόβοι για πυρηνικό δυστύχημα απομακρύνονται, καθώς το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, δεν έχει υποστεί ζημιές και τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα.

    Πάντως, οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους της περιοχής, σύμφωνα με ανακοίνωση της IAEA. Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

    Νωρίτερα, το πρακτορείο Κιόντο είχε μεταδώσει ότι η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον αντιδραστήρα, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν μία ζώνη 20 χλμ και να καλέσουν τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους.

    Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νο1 είχε υποστεί βλάβες από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό και σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε από μετασεισμό.

    Ο ΟΗΕ, επικαλούμενος στοιχεία που έχει δώσει η ιαπωνική κυβέρνηση, σημειώνει ότι 51.207 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή Φουκουσίμα.

    Τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες, κάτοικοι της πόλης Φουτάμπα-μάτσι που βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 όπου σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση NHK, οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα.

    Και οι τρεις θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.

    Εξάλλου το ραδιενεργό σύνεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

    Την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για όσους έχασαν τη ζωή τους και για όσους υποφέρουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την τραγωδία του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταβίβασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Ναότο Καν.

   

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου