Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σημαντική συμφωνία για τον ευρωμηχανισμό



   Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και μετά, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη του έκτακτου Συμβουλίου Eurogroup, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

    Όπως δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, μακροχρόνια. Ο Μηχανισμός θα είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός, με έδρα το Λουξεμβούργο, ο οποίος δημιουργήθηκε με υπογραφή Συνθήκης ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

    Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή δομή του Μηχανισμού, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η υψηλή αξιοπιστία και πιστοληπτική ικανότητα του Μηχανισμού, οι υπουργοί οικονομικών αποφάσισαν να τον εξοπλίσουν με μία σημαντική κεφαλαιακή βάση, ύψους 700 δισ. ευρώ. Από τα 700 δισ ευρώ, τα 620 δισ ευρώ θα έχουν τη μορφή καταβλητέων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη και τα 80 δισ ευρώ θα αποτελούνται από καταβεβλημένα κεφάλαια από τα κράτη μέλη.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Μηχανισμός θα παρέχει δάνεια, υπό την προϋπόθεση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που τα λαμβάνουν. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα το εγκρίνει το Συμβούλιο Eurogroup, ανάλογα με τη σοβαρότητα των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η χώρα που προσφεύγει στο Μηχανισμό.

    Επίσης, ο Μηχανισμός θα μπορεί να επέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων στη βάση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού Διοικητικού Συμβουλίου.

    Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι το ESM θα συνεργάζεται στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την παροχή οικονομικής βοήθειας και πως θα αναζητείται η ενεργός συμμετοχή του ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις. Οι αυστηρές προϋποθέσεις θα εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου