Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Στην… κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα



greece-debt222Η Ελλάδα ζει τις πιο δύσκολες ώρες στη μεταπολιτευτική της ιστορία. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το τελεσίγραφο των ευρωπαίων και η έκρυθμη πολιτική κατάσταση, φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. 
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όλα αλλάζουν ώρα με την ώρα και ταυτόχρονα η Ελλάδα και η σωτηρία της κρέμονται από μια κλωστή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έστειλε την Παρασκευή επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία έθεσε στην διάθεσή του τις παραιτήσεις των υπουργών του. Την ίδια ώρα υπάρχει κύμα δηλώσεων και παραιτήσεων σε όλα τα κόμματα από βουλευτές που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα, ενώ ο αντίκτυπος είναι μεγάλος και στην αγορά αφού το χρηματιστήριο καταποντίστηκε.
Η ουσία είναι ότι όλοι όσοι διαχειρίζονται το μέλλον αυτής της χώρας παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια αυτή την κρίσιμη στιγμή που όλα τα βολέματα είναι στραμμένα επάνω μας. Και την ώρα που κάποιοι στο εξωτερικό περιμένουν το επόμενο στραβοπάτημα για να μας οδηγήσουν στην χρεοκοπία και να μας χρεώσουν ακόμα και την ίδια μας την καταστροφή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές στην Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ χωρίς ψήφιση όλων των επώδυνων μέτρων από τη Βουλή, ενώ μπήκε στο τραπέζι και η απαίτηση για νέες υπογραφές των πολιτικών αρχηγών. Το κλίμα αμφισβήτησης έναντι της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα εμφανές, με τον επίτροπο Οικονομίας Ολι Ρεν να δηλώνει ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Η αναβλητικότητα στις αποφάσεις από ελληνικής πλευράς επέτεινε δραματικά το κλίμα δυσφορίας και δυσπιστίας έναντι της Ελλάδας. Είναι φανερό πως εφεξής οι κοινοτικοί παράγοντες θα μας έχουν με την πλάτη στον τοίχο. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η επιτήρηση θα είναι ασφυκτική σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του νέου πακέτου βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτήσεις και οι εκβιασμοί της Ευρωζώνης θα κλιμακώνονται, ενώ το Βερολίνο διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα. «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα η έγκριση από τη Βουλή είναι το νέο αίτημά μας», είναι το μήνυμα των Βρυξελλών.
Οι προτάσεις της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους είναι ανεπαρκείς και δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που έχουν τεθεί από τους πιστωτές της, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Στην ίδια συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο «κεκλεισμένων των θυρών» η γερμανίδα καγκελάριος  Αγκελα Μέρκελ επισήμανε την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας διότι χωρίς αυτή «η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου». Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο τρίτα των Γερμανών αμφισβητούν ότι η Ελλάδα προσπαθεί σοβαρά να περικόψει τις δημοσιονομικές της δαπάνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Μόνον το 27% αυτών που ερωτήθηκαν πιστεύει ότι η Ελλάδα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας για τα οποία δεσμεύτηκε, ενώ το 66% εκφράζει αμφιβολίες. Παράλληλα το Βερολίνο άφησε τις προηγούμενες ημέρες να διαρρεύσει ότι θα εγκρίνει την εκταμίευση το πολύ 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι του συνόλου των 130 δισ., που προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να συμφωνήσει άμεσα στην καταβολή των 30 δισεκατομμυρίων, τα οποία, ούτως ή άλλως, απαιτούνται για την στήριξη των τραπεζών μετά το "κούρεμα", σχεδιάζει ωστόσο να μεταθέσει την έγκριση του υπόλοιπου ποσού, το νωρίτερο για το τέλος Μαρτίου.
Επιμένουν τα σενάρια χρεοκοπίας
Ολο αυτό το θρίλερ έγινε αφορμή για να φουντώσει εκ νέου η συζήτηση για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Η Citigroup δίνει 50% πιθανότητες σε κάτι τέτοιο για τους επόμενους 18 μήνες, ενώ η UBS υποστηρίζει πως ήδη η Αθήνα τυπώνει χρήμα.
Ο Μοχάμεντ Ελ – Εριάν της Pimco, του μεγαλύτερου fund ομολόγων παγκοσμίως εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του νέου ελληνικού μνημονίου στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα εκφράζει ο Mohamed A. El-Erian, CEO. «Είναι εξαιρετικά απίθανο να οδηγήσει σε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και νέες επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης στο Bloomberg Surveillance. "Η συμφωνία αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να πουληθεί όταν τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους". Ο El Erian προειδοποιεί πως δεν χωρά άλλη αναβολή. "Κάθε φορά που τηρείται στάση αναμονής, η χιονοστιβάδα μεγαλώνει, τα προβλήματα διογκώνονται και γίνεται πιο δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο η δυναμική της κρίσης". Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να χτίζει τείχη προστασίας που θα απορροφήσουν την τεχνική μετάδοση της κρίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της PIMCO. "Εάν η Ελλάδα στραβοπατήσει, δεν έχεις τεχνική μετάδοση. Η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Είναι ουσιαστικά η περιφέρεια, ειδικά η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που μένει να βρουν το δρόμο προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα".
Fitch: Πιθανή μία σκληρή χρεοκοπία
Η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει συμφωνία μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ώστε να αποφύγει την «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό της σύστημα και άτακτη φυγή κεφαλαίων από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία προειδοποιεί η Fitch Ratings. «Θα πρέπει να πετύχουν τη συμφωνία πραγματικά μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν τα απαραίτητα χαρτιά και να έχουν την εκταμίευση των κεφαλαίων πριν τη λήξη των ομολόγων» του Μαρτίου, δηλώνει οTony Stringer γενικός διευθυντής της Fitch Ratings και συμπληρώνει: «Εάν δεν το καταφέρουν αυτό, τότε θα μπουν στη σφαίρα μίας άτακτης χρεοκοπίας». «Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χρεοκοπία και το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη είναι κρίσιμα σημεία και για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος» υποστηρίζει. Το ενδεχόμενο πιο σκληρής χρεοκοπίας «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί» δηλώνει ο κ. Strinder. Επισημαίνει μάλιστα ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας, και πάλι η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να αποδώσει όσα έχει υποσχεθεί όπως άλλωστε, έχει κάνει και στο παρελθόν. «Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, το μεγαλύτερο θέμα για εμάς είναι αυτό της μετάδοσης» προειδοποιεί ο κ. Stringer και συμπληρώνει: «Πιθανότατα θα υπάρξει πανικός τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, - με πιθανή άτακτη φυγή από τις τραπεζικές καταθέσεις και τον κόσμο να μεταφέρει τα χρήματά του στο εξωτερικό – αλλά παράλληλα τα βλέμματα θα στραφούν και σε άλλα κράτη της περιφέρειας, όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και πιθανώς την Ιταλία και την Ισπανία».
UBS: Η Αθήνα τυπώνει χρήμα;
Από την πλευρά της UBS σε σχετική της μελέτη αποκαλύπτει ότι ήδη, η Αθήνα σχεδόν τυπώνει χρήμα. Σε μια νομισματική ένωση με 17 διαφορετικά κράτη – μέλη, που έχουν μεν τις εθνικές τους κεντρικές τράπεζες, αλλά όλες υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. «Είναι αρκετά πολύπλοκο και μπλεγμένο, όμως, στο τέλος της μέρας, δεν απέχει και πολύ από το να τυπώνει χρήμα η Ελλάδα», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Deo. Η ανάλυσή του εστιάζει σε δύο σημεία, που δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει μέσα στην Ευρωζώνη και στο Ευρωσύστημα. Το πρώτο, είναι αυτό που ο οικονομολόγος χαρακτηρίζει σαν τη σημαντική αποκέντρωση της διαδικασίας τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Μέσω των τριετών δανείων προς τις τράπεζες και του ELA, ουσιαστικά η ΕΚΤ παρέδωσε τις πρέσες χρήματος στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, διαπιστώνει ο Deo. Εν συντομία, η Τράπεζα της Ελλάδος τυπώνει χρήμα για λογαριασμό της ΕΚΤ, για να καλύψει την έλλειψη χρηματοδότησης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκεται η UBS είναι η έκδοση των ομολόγων για την πληρωμή των χρεών των νοσοκομείων. Αυτά τα ομόλογα μπορεί να μην ισοδυναμούν με νέο χρήμα, με τη στενή έννοια του όρου, όμως, μοιάζουν με τα Patacones της Αργεντινής και τα IOUs της Καλιφόρνιας.
Citigroup: Στο 50% οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ
Στο 50% ανεβάζουν οι αναλυτές της Citigroup το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 18 μήνες, το οποίο ονομάζουν, κωδικά, «Grexit». Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί όχι μόνο ότι οι πιθανότητες ενός τέτοιου αποτελέσματος έχουν αυξηθεί σημαντικά (προηγουμένως τις υπολόγιζε στο 25-30%), αλλά και ότι οι επιπτώσεις που θα έχει για την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι σχετικά περιορισμένες. Το κεντρικό σενάριο της Citi είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει μια ελεγχόμενη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους με τις σημερινές διαπραγματεύσεις της. Επίσης, ο οίκος αναμένει και την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Επομένως, η Ελλάδα θα αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, όταν καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ (σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα μπορεί να κάνει χρήση και μίας περιόδου χάριτος επτά ημερών).
Βγάζουν «νύχτα» τα λεφτά απ' τη χώρα
Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μεγάλες πολυεθνικές, παίρνουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα. Η Vodafone παραδέχτηκε πως κάθε βράδυ'' μεταφέρει τα κέρδη από την Ελλάδα στη Βρετανία ''για παν ενδεχόμενο''. Οπως παραδέχθηκε δημοσίως ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Andy Halford η Vodafone βγάζει τα έσοδα από τις εγχώριες δραστηριότητές της εκτός Ελλάδας, σε τράπεζες της Βρετανίας σε καθημερινή βάση, Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μάλιστα, εμφανίζεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Επισήμανε μάλιστα ότι η εταιρεία φροντίζει να είναι έτοιμη «σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» να τιμολογήσει σε άλλο νόμισμα. Η Vodafone όμως δεν είναι η μόνη πολυεθνική που ακολουθεί την τακτική ''των φρονίμων τα παιδιά..''. Μια σειρά κολοσσοί, από την φαρμακευτική GlaxoSmithKline μέχρι την διαφημιστική WPP έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό να μεταφέρουν κεφάλαια από τις χώρες της ευρωζώνης στις δικές τους τράπεζες, προκειμένου να τα διασφαλίσουν από μία ενδεχόμενη κατάρρευση της νομισματικής ένωσης. Η βρετανική GlaxoSmithKline μάλιστα έχει ξεκινήσει να ''αδειάζει'' τους λογαριασμούς της από τις ευρωτράπεζες ήδη από τις αρχές του 2011. Ο CEO Andrew Witty δήλωσε πως ''δεν έχουμε αφήσει χρήματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οποια ποσά μεταφέρουμε στη διάρκεια της μέρας μετατρέπονται αμέσως σε στερλίνες, σε τράπεζες που θεωρούμε εύρωστες και ασφαλείς''.  Ο οικονομικής διευθυντής της WPP, Paul Richardson, ανακοίνωσε επίσης πως η εταιρεία μεταφέρει τα ευρώ της σε αμερικανικές τράπεζες καθημερινά.   "Τι θα κάνεις αν η γκιλοτίνα πλησιάζει το κεφάλι σου'', είπε χαρακτηριστικά.

Sofokleus10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου