Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Σε Τούρκους περνά η "Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου" ΜΕΛ Α.Ε.



"Πώληση σε Τούρκους" ήταν η απάντηση του επιχειρηματία που διασύρθηκε με τη σύλληψή του για χρέη στις 22-11-2012 (πρώτος, πρώτος).
Ας επενδύσουν τώρα κι ας δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αυτοί που ξετίναξαν τη Θεσσαλονίκη στις συλλήψεις. Θυμάστε τι γράφαμε;
Μια από τις τελευταίες εταιρείες που έχουν την ατυχία να έχουν τη λέξη "Μακεδονική" στον τίτλο τους, περνά στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings και συγκεκριμένα στη ..
θυγατρική της Kartonsan.
Η ΜΕΛ (Μακεδονικη Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία. Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της. Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά η απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής δυσκολεύει την εταιρεία.

Σύλληψη για φοροδιαφυγή

Στις 21-11-2011, η Οικονομική αστυνομία, περνούσε χειροπέδες στον  Κυριάκο Οικονόμου, ιδοκτήτη της ΜΕΛ που δίνει δουλειά σε 200 οικογένειες. Τότε, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, δήλωνε οργισμένος:

«Προβληματισμό κι ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη πρακτική των διωκτικών αρχών οικονομικού εγκλήματος να προβαίνουν σε άμεσες συλλήψεις επιχειρηματιών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ανάμεσα στα οποία και η μη εμπρόθεσμη καταβολή δηλωθέντος και όχι αποκρυφθέντος ΦΠΑ.Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη σύλληψη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη για μη εμπρόθεσμη καταβολή δηλωθέντος από την εταιρεία ΦΠΑ. Έτσι είναι εύλογη η δια του τύπου αντίδραση της εταιρείας αυτής ότι με τον τρόπο αυτό διαπομπεύεται ως φοροφυγάς ο επικεφαλής μίας από τις λίγες πλέον ελληνικές παραγωγικές εταιρείες πού εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους με ανάλογη ζημιά στην εμπορική της φήμη.

Με τη δήλωση ότι η φοροδιαφυγή θα πρέπει να πατάσσεται κατά τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο, πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να καταργηθεί το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο πού δημιουργήθηκαν από μη πληρωμή φόρων, διότι αφενός για τη φοροδιαφυγή υπάρχει ξεχωριστή ποινική τιμωρία κι αφετέρου επαναφέρεται έτσι ουσιαστικά η ήδη καταργηθείσα προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα για ληξιπρόθεσμο χρέος του δημοσίου προς τον φορολογούμενο, γεγονός πού αντίκειται στην ισότιμη σχέση Πολιτείας και φορολογούμενου. Η Πολιτεία οφείλει να κάνει κάθε προσπάθεια είσπραξης των ληξιπροθέσμων χρεών κι όχι να νοιώθει ικανοποιημένη από την ποινικοποίησή τους πού δεν είναι μέτρο πού απαντάται σε προοδευμένες χώρες. Συναφής είναι επίσης η περίπτωση της αδυναμίας του φορολογούμενου να μπορεί να συμψηφίζει οφειλές του προς το δημόσιο με οφειλές του δημοσίου προς αυτόν, πράγμα σύνηθες π.χ. στην περίπτωση τεχνικών εταιριών πού αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου.

Αυτές κι άλλες αδικίες καλείται να θεραπεύσει το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα στην επεξεργασία και θέσπιση του οποίου θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να δοθούν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές να διακρίνουν ανάμεσα στις περιπτώσεις μη καταβολής απλά ληξιπροθέσμων οφειλών και στις περιπτώσεις γνήσιας φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να δίδεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες προς το δημόσιο οφειλές τους αλλά και να συνεχίσουν να λειτουργούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, λαμβανομένων υπόψη των έκτακτων συνθηκών έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα πού εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς ύφεσης. Γιατί σίγουρα δεν θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας άδικα διαπομπευόμενες να παύσουν να λειτουργούν εντείνοντας και το πρόβλημα παραγωγικότητας της χώρας και την αύξηση της ανεργίας.»
...............
Στραγγάλισαν λοιπόν την αγορά από ρευστό, ώστε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες, μετά τους συλλαμβάνουν, όχι γιατί έκρυψαν ή φοροδιέφυγαν, αλλά γιατί δεν είχαν μετρητά, αφού οι τράπεζες δεν δανείζουν και οι δικοί τους πελάτες δεν πληρώνουν ή δίνουν 9μηνες επιταγές και μετά οι επιχειρηματίες φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο ή κλείνουν τις επιχειρήσεις. Και ξεκίνησαν τις συλλήψεις από μια επιχείρηση που επί δεκαετίες ήτανν συνεπής, είναι άκρως παραγωγική, εξάγει και παράγει. Είχε το μειονέκτημα όμως να λέγεται Μακεδονική.
Να δούμε πού θα βρουν δουλειά οι αμέτρητες χιλιάδες ανέργων στη Θεσσαλονίκη....


TaXalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου