Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ο Νταβούτογλου διάδοχος του Ερντογάν



Η ταλαιπωρημένη υγεία του Ταγίπ Ερντογάν, δεν επιτρέπει στον Τούρκο πρωθυπουργό μετακινήσεις και ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά ούτε και επιβαρυμένο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το κενό του να καλούνται κατά περίσταση να καλύψουν ο Μπουλέντ Αρίντς και ο Αλί Μπαμπατζάν, αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, καθώς και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Στην πραγματικότητα βέβαια, ο Τούρκος «Κίσινγκερ», όπως έχει αποκληθεί σε διπλωματικούς κύκλους ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας, είναι ο μόνος που διαθέτει το πολιτικό ανάστημα να σταθεί σχεδόν ισοϋψής με τον Ταγίπ Ερντογάν. Επομένως και να τον διαδεχθεί, χωρίς να υπάρξει ανισορροπία δυνάμεων στο σημερινό ισοζύγιο εξουσίας της τουρκικής πολιτικής σκηνής.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου άλλωστε έχει την… ευλογία της Δύσης, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σε στιγμές κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή, είναι εκείνος ο οποίος αναλαμβάνει να αποφορτίσει την κατάσταση, με επιτόπιες επισκέψεις.
Όπως δηλαδή κάνει σήμερα με την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, σε μια οριακή συγκυρία, με το Ιράν να δοκιμάζει το βεληνεκές πυραύλων του, να απειλεί τη διεθνή κοινότητα, και τους Αμερικανούς να έχουν στείλει στην περιοχή ένα αεροπλανοφόρο… έτοιμο για όλα, το οποίο εξοργίζει τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Όσοι μάλιστα έχουν διαβάσει κάποιο από τα πολλά βιβλία τα οποία έχει γράψει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ελάχιστη αμφιβολία θα εκφράσουν για το συμπέρασμα πως μπροστά μας παρουσιάζεται ο θεωρητικός της επανασύστασης της… Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προσαρμοσμένης φυσικά στις σημερινές συνθήκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου