Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Financial Times: Μάλλον αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση

 

 
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έσπασε κι άλλο ρεκόρ χθες, με παράλληλες προειδοποιήσεις ότι τα σπρέντς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εν μέσω φημών για επερχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μάλιστα κάποιος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ελλάδα οδεύει προς πτώχευση.
Τα ελληνικά τριετή ομόλογα εκτοξεύτηκαν στο 1.37%, και η πιθανότητα πτώχευσης της χώρας στα επόμενα 5 χρόνια αυξήθηκε στο 67%, όπως έδειξαν τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου credit default swaps (CDS). Η πιθανότητα αυτή ήταν στο 55% πριν από έναν μόλις μήνα.
Οι αναλυτές προβλέπουν πως τα σπρέντς θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν, καθώς η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων παραμένει κολλημένη στο 70%. Οι περισσότεροι αναμένουν ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% αν υπάρξει αναδιάρθρωση, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές των ομολόγων θα πρέπει να πέσουν στο 50%.
Την ίδια αύξηση στα σπρεντς τους είδαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ το κόστος δανεισμού της Ισπανίας μειώθηκε.
Πάντως η χθεσινή επιτυχής πώληση ελληνικών ομολόγων θεωρείται θετικό βήμα, αν και η Αθήνα αναγκάστηκε να πληρώσει μεγαλύτερα επιτόκια. Η Αθήνα κατάφερε να πουλήσει τρίμηνο χρέος αξίας €1.625 δισ.  με επιτόκιο 4.10%. Τον περασμένο Φεβρουάριο το αντίστοιχο επιτόκιο σε ανάλογη πώληση ήταν 3.85%.
Το 36% αγοράστηκε από ξένους επενδυτές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Φεβρουαρίου ήταν 60%.
Τα ελληνικά σπρέντς ανέβηκαν μετά τη δήλωση του  τεχνικού συμβούλου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών  Clemens Fuest, ότι μια αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη για την Αθήνα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να πάει από το 140% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 150%, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ.
Οι τακτικές μηνιαίες πωλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους από πλευράς Ελλάδας, εξυπηρετούν κυρίως τις ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να ξεφορτωθούν ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν ως εγγυήσεις για δανεισμό από την ΕΚΤ.
Μετά τη χθεσινή πώληση, η Ελλάδα διαθέτει μετρητά ώστε να καλύψει τα περίπου €9 δισ. που χρειάζεται να πληρώσει τον Μάιο.
Οι αρμόδιοι της ΕΚΤ συνεχίζουν πάντως να αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τον Jürgen Stark να προειδοποιεί σε πορτογαλική εφημερίδα, ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτές που θα πληγούν περισσότερο θα είναι κυρίως οι ελληνικές τράπεζες.


Πηγή: The Financial Times και ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου