Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΖΗΤΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν μετέβη σήμερα στον χώρο της ουκρανικής πυρηνικής μονάδας του Τσέρνομπιλ, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει μια «συνολική συζήτηση» για την πυρηνική ενέργεια, την παραμονή της 25ης επετείου από την χειρότερη πυρηνική...
καταστροφή στην ιστορία.
Χρειάζεται «μια σφαιρική συζήτηση για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας» και για τον κίνδυνο να δούμε «περισσότερες πυρηνικές καταστροφές», δήλωσε ο Μπαν μετά την επίσκεψή του στον χώρο της καταστροφής της 26ης Απριλίου του 1986, την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά συγκινητική».
Συνοδευόμενος από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, ο Μπαν παρατήρησε τη σαρκοφάγο της μονάδας, πίσω από έναν φράχτη μερικές εκατοντάδες μέτρα από αυτό το τσιμεντένιο κάλυμμα που αποτελεί μόνωση για τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Το δυστύχημα στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα και η καταστροφή του Τσερνομπίλ μας έδωσαν δύο ισχυρά μηνύματα: πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτές τις τραγωδίες και να ενισχύσουμε τις προδιαγραφές πυρηνικής ασφάλειας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε. Τόνισε την ανάγκη να «αναθεωρηθούν σε βάθος τα πρότυπα ασφαλείας» σε αυτόν τον τομέα.
«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά το πώς θα προστατεύσουμε την πυρηνική τεχνολογία από τους τρομοκράτες», πρόσθεσε.
«Το να ακούμε να μιλάνε για το Τσερνομπίλ και να διαβάζουμε πράγματα για αυτήν την καταστροφή είναι ένα πράγμα, αλλά το να το βλέπουμε αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Και ο κ. Αμάνο απηύθυνε επίσης έκκληση για την ενίσχυση της ασφάλειας της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας.
Ο Μπαν επαίνεσε την «ενθαρρυντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην κατασκευή της νέας σαρκοφάγου που θα απομονώσει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.
«Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό σχέδιο, δημιουργικό και φιλόδοξο», υπογράμμισε αργότερα σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο.
Ο αντιδραστήρας αριθμός 4 του Τσερνομπίλ εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986, μολύνοντας μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που την εποχή εκείνη ήταν δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.
Καλύφθηκε με σπουδή με ένα τσιμεντένιο κέλυφος που σήμερα παρουσιάζει ρωγμές. Η κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου ξεκίνησε στα τέλη του 2010 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2015.
Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης δωρητών στο Κίεβο, η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε 550 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των εργασιών που συνδέονται με την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου--από ένα σύνολο 740 εκατ. ευρώ που έλειπαν μέχρι τώρα.
«Έχουμε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, τα υπόλοιπα, είμαι βέβαιος, ότι θα συγκεντρωθούν σύντομα», δήλωσε σήμερα στο Τσέρνομπιλ ο Γιανουκόβιτς, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία είχε «de facto τη δυνατότητα να κατασκευάσει το νέο τσιμεντένιο κέλυφος» και να τελειώσει το έργο «μέχρι το 2015».
Η Ουκρανία θα αναθεωρήσει εξάλλου τις «τεχνικές της προσεγγίσεις» σχετικά με την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο δυτικό τμήμα της χώρας για να τους κάνει πιο ασφαλείς, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Μπόικο, σύμφωνα με το Interfax.
Η Ουκρανία έχει σήμερα τέσσερις πυρηνικές μονάδες σε λειτουργία, των οποίων οι 15 αντιδραστήρες εξασφαλίζουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής της σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τα δύο τρίτα των Ουκρανών (66%) δεν θεωρούν ασφαλείς τις πυρηνικές μονάδες στη χώρα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου