Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Παράνομες οι  χρηματοδοτήσεις προς την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

20/04/2011
Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι κατηγορηματικό: οι χρηματοδοτήσεις και οι ενισχύσεις που χορήγησε η διοίκηση της ΔΕΗ προς το συνδικαλιστικό φορέα της ΓΕΝΟΠ, προσκρούουν στη νομοθεσία για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Μάλιστα το πόρισμα της έκθεσης, που ζητήθηκε από την Τίνα Μπιρμπίλη, θέτει κατηγορηματικά εκτός νομιμότητας της ενισχύσεις, καθώς αντίκεινται στη νομοθεσία «η οποία απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέπει δε, κατ ́ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς. Επομένως, εκτιμούμε ότι οι σχετικές προβλέψεις στις υπογραφείσες Ε.Σ.Σ.Ε. καθίστανται άκυρες και μη εφαρμοστέες, οι δε σχετικές Αποφάσεις των Οργάνων Διοίκησης της Δ.Ε.Η. είναι παράνομες.»
Το πόρισμα, που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο, (καλύτερα να σπεύσετε στο τέλος, στις σελίδες των συμπερασμάτων), εγείρει τεράστια θέματα ηθικής τάξεως, κυρίως για το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ίδιο ισχύει  και για την εταιρική ευθύνη της ΔΕΗ που δεν διστάζει να κόψει το ρεύμα σε οικονομικά ανήμπορους, αλλά συνάμα δεν έχει καμία αναστολή να ενισχύει τη ΓΕΝΟΠ με 14 εκατομμύρια ευρώ από το 1999 ως το 2010.
Υπάρχουν και άλλα, όπως για παράδειγμα η παρακράτηση από τους μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ υπέρ του συνδικαλιστικού τους σωματείου. Επισημαίνεται στο πόρισμα: « η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η. (και των λοιπών Ομοσπονδιών) και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτές είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική.»
Ασφαλώς θα υπάρξει αντίλογος, θα εκδηλωθούν συγκρούσεις και έντονες αντιπαραθέσεις. Αλλωστε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις και πιθανότατα το πόρισμα να συνδεθεί με προσπάθεια «σπίλωσης του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων.» Δεν έχει σημασία. Το πόρισμα είναι χρήσιμο για τον διδακτικό του χαρακτήρα. Περιγράφει εξαίσια κομμάτια της διαδρομής που μας οδήγησαν ως εδώ.
Τι απαντά η ΓΕΝΟΠ
Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο πως το πόρισμα βγήκε μια ημέρα αφού προανήγγειλε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. «Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία και ξαφνικά σήμερα ξυπνάει (που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δίνει πολύ σκληρή μάχη για την σωτηρία της ΔΕΗ), αν μη τι άλλο είναι εκτεθειμένος. Πόσο βάση μπορεί να έχει το πόρισμα ενός Δημόσιου Λειτουργού που ενώ του έχουμε εμπιστευτεί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά -και γι αυτό θα πρέπει να είναι υπόδειγμα όλων μας -αυτός χρησιμοποιεί τη θέση του κατά τέτοιο τρόπο που εκθέτει ανεπανόρθωτα το θεσμό που υπηρετεί;» αναφέρει.

Πηγή: Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου