Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αυστηρότερα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που αν γίνει δεκτό θα σημάνει μεγαλύτερο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ



Αυστηρότερα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που αν γίνει δεκτό θα σημάνει μεγαλύτερο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ
Συγκεκριμένη ευρωπαϊκή τοποθέτηση για την κλιματική, ενόψει της διεθνούς συνόδου κορυφής του Ντέρμπαν, στις 29 Νοεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου, ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Connie Hedegaard, σημείωσε από την πλευρά της μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) πως «το Ντέρμπαν είναι σημαντική ευκαιρία για ένα ακόμα βήμα προόδου αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου».
Να επισημάνουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για «επέκταση» της συμφωνίας του Κιότο, κάτι που θα σημάνει αυστηρότερους όρους στο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ.
Να θυμίσουμε πάντως ότι στη συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός διαπραγματευτής, Τοντ Στερν με την Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κομισιόν, τον Απρίλιο του 2011, ουσιαστικά απέκλεισαν την πιθανότητα επίτευξης δεσμευτικής συμφωνίας στο Ντέρμπαν.
Στη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή που είχε γίνει στο Κανκούν συμφωνήθηκε η μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των τροπικών δασών, εκπονήθηκαν σχέδια εξάπλωσης «καθαρών» τεχνολογιών σε αναπτυσσόμενα κράτη ώστε να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τέθηκε ο στόχος της ετήσιας παροχής οικονομικής βοήθειας ύψους 100 δισ. δολαρίων από τους «πλούσιους» στους «φτωχούς» από το 2020 και εντεύθεν. Όμως δεν άγγιξε το ζήτημα της επέκτασης ή αντικατάστασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Τη δημόσια και σαφή στήριξη από την ΕΕ της διατήρησης των στόχων του πρωτοκόλλου του Κιότο μετά την εκπνοή του στο τέλος του 2012, έχει προτείνει ήδη από τις 26 Οκτωβρίου, με ψήφισμά της η επιτροπή, ζητώντας παράλληλα να επιδιώξει η Ένωση μείωση των εκπομπών και της κατανάλωσης ενέργειας μεγαλύτερη από τον επίσημο στόχο του 20% μέχρι το 2020.
Σημειώνει δε επίσης η επιτροπή Περιβάλλοντος ότι το πρωτόκολλο του Κιότο, στη νέα μορφή του θα πρέπει να περιλάβει και τους δύο τομείς που το αρχικό αγνόησε, τις εκπομπές ρύπων από τη ναυτιλία και την αεροναυτιλία.

Στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, παρουσία της Connie Hedegaard, ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος (και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην επερχόμενη σύνοδο), Γερμανός Σοσιαλιστής Jo Leinen, σημείωσε ότι το Κοινοβούλιο φυσικά στηρίξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την πρόταση που αυτή προτίθεται να φέρει πραγματικά στο τραπέζι της συνόδου.
Αντιστοίχως τόνισε την ανάγκη για συγκεκριμένη ευρωπαϊκή τοποθέτηση ο Δανός, επίσης Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Dan Jørgensen, επισημαίνοντας πόσο απογοητευτικά υπήρξαν τα αποτελέσματα των δύο προηγουμένων συνόδων στο Κανκούν και την Κοπεγχάγη, ενώ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Karl-Heinz Florenz, δήλωσε και αυτός ότι οι καλές προθέσεις δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, για να αναρωτηθεί κατά πόσον έστω και τώρα έχει αναπτύξει η ΕΕ συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, τόνισε πως η «πράσινη ανάπτυξη» αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Επιτροπής, για να προσθέσει όμως ότι μόνη της, η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι εκείνη που πρώτη θα παρουσιάσει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» και χρονοδιάγραμμα, ως πρόταση για παγκόσμια δράση. Όπως σημείωσε πάντως, «το Ντέρμπαν αποτελεί σημαντική ευκαιρία προόδου, αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσει το τέλος του δρόμου σε ότι αφορά τη μάχη για το κλίμα».

Το ΕΚ θα τοποθετηθεί επί επισήμως του ψηφίσματος της επιτροπής Περιβάλλοντος στην Ολομέλεια που θα γίνει στις 14 - 17 Νοεμβρίου.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου