Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι Ελλάδα και Ευρωζώνη




 Αμφίρροπη ακόμη η ύπαρξη οριστικής λύσης στην σύνοδο κορυφής 

Mεταξύ 50% και 60% το haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου. Μόλις λίγες ώρες μας χωρίζουν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να καθορίσει την επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Όλος ο κόσμος κινείται στον παλμό των Βρυξελλών, με την οριστική λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης να καθίσταται πιο άμεση από ποτέ, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. 
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ότι η Σύνοδος της Τετάρτης - συνέχεια εκείνης της Κυριακής - θα δώσει την οριστική απάντηση στην κρίση, τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις πλευρές δεν μοιάζουν ενθαρρυντικά.
Παρά τις αρχικές, αυξημένες προσδοκίες για τις αποφάσεις της Συνόδου, το τοπίο παραμένει θολό, καθώς οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να βρουν τη χρυσή τομή για το τελικό ύψος του haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος.
Ευρωπαϊκοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι - και θα συνεχίσουν να είναι - σκληρές, ενώ όπως αναμένεται τελικώς σήμερα ενδεχομένως να μην ανακοινωθεί το οριστικό ύψος του haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά σίγουρα θα διατυπωθεί το επίπεδο στο οποίο συγκλίνουν οι περισσότερες πλευρές. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για haircut από 50% έως 65%. Η Γερμανία έχει κάνει σαφή τη θέση της για haircut 60%, άποψη την οποία όπως όλα δείχνουν συμμερίζεται και το ΔΝΤ. Ο πρόεδρος του Eurogroup το τοποθετεί μεταξύ 50% και 60% και οι τράπεζες, δια μέσω του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) κάνουν λόγο για haircut 40%. Από την πλευρά της η Κομισιόν συνεχίζει να επιμένει ότι το haircut στο ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι εθελοντικό.
Να σημειωθεί εδώ ότι την ίδια ώρα πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι το haircut στο ελληνικό χρέος θα είναι αυστηρά εθελοντικό και θα περιλαμβάνει όλα τα ομόλογα που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, λήξης έως το 2035. Κατά τις πληροφορίες, πρόκειται για ομόλογα συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ.
Θα υπάρξει άραγε σύγκλιση ή για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι παρά τις πιέσεις των αγορών ότι ο χρόνος τελειώνει θα μεταθέσουν την οριστική απόφαση για το 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους για αργότερα; Δεν είναι τυχαίο ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο νέας Συνόδου Κορυφής το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν - αλλά ούτε και διαψεύστηκαν - από επίσημα χείλη.
Υπό το πρίσμα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους.
Στο πλαίσιο αυτό των έντονων διαφωνιών αναβλήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση του Ecofin. Αρχικά το συμβούλιο των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν προγραμματισμένο για χθες Τρίτη, ώστε να προετοιμάσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σημερινή Σύνοδο. Αρχικά αναβλήθηκε για σήμερα και εντέλει ματαιώθηκε οριστικώς. 

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Ακόμη και στο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ζήτημα που έμοιαζε πιο πρόσφορο για συμφωνία, η κατάσταση παραμένει ακόμη θολή. Ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε μια κατ' αρχήν συμφωνία για σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ύψους πέριξ των 100 δισ. ευρώ, η Σύνοδος δεν αναμένεται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις και μεγέθη, καθώς δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί ένα ακριβές ποσό πριν κλείσουν τα ζητήματα των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση των μεταβατικών κανόνων (Basel 2.5) με τους οποίους θα υπολογίζεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1  των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ωστόσο, η τελική έγκριση των κανόνων αυτών εξαρτάται από την οριστικοποίηση της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι κανόνες Basel 2.5 είναι μια σειρά από κριτήρια και μεθόδους που συνδεέονται με το πως οι τράπεζες υπολογίζουν τις επικίνδυνες τοποθετήσεις τους στα trading books τους.

EFSF
Δύο παραμένουν την ίδια ώρα οι επικρατέστερες επιλογές για τη μόχλευση του EFSF.
Σύμφωνα με απόρρητα ευρωπαϊκά έγγραφα που τελικά είδαν το φως της δημοσιότητας εξετάζονται τα εξής δύο σχέδια:
- Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο που εξετάζεται, ο EFSF αναμένεται να ενισχυθεί μέσω ενός όχηματος ειδικού σκοπού (SPΙV) το οποίο θα χρησιμεύει ώστε να προσελκυθούν νέα δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, να αγοράζονται ομόλογα, καθώς και να αντλούνται κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μάλιστα, τo ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο όχημα ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί για τον EFSF φέρεται να εξετάζει το ΔΝΤ. Ωστόσο το ταμείο δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση.
- Στο δεύτερο σχέδιο που εξετάζεται, δεν αποκλείεται πιστωτική αναβάθμιση (credit enhancement) για νέα ομόλογα που εκδίδονται, με τον EFSF να χρηματοδοτεί ένα πιστοποιητικό προστασίας το οποίο θα καλύπτει ένα μέρος των ομολόγων αυτών.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη για την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του EFSF σε πάνω από 1 τρις ευρώ (1,39 τρις δολ), όπως προκύπτει από διαρροές στους κύκλους Γερμανών βουλευτών.
Να σημειωθεί εδώ ότι γερμανικά κόμματα έχουν καταθέσει πρόταση, στην οποία επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων όταν το EFSF θα είναι σε θέση να την αντικαταστήσει. "Όταν τεθεί σε ισχύ ο EFSF, παύει η ανάγκη να συνεχιστούν οι αγορές της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά", σημειώνεται στην πρόταση των γερμανικών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου