Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ενδιαφέρον της ισραηλινής Delek για το 30% της "Αφροδίτης" στην κυπριακή ΑΟΖ



Κανονικά συνεχίζει τις εργασίες της η πλατφόρμα της Noble Energy, παρά τις όποιες δυσκολίες που προέκυψαν για ολοκλήρωση... της γεώτρησης στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές με τις κυπριακές αρχές πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ισραηλινής εταιρείας Delek με πρώτο θέμα στην ατζέντα, τη διεκδίκηση του 30% από τα δικαιώματα της Noble Energy στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι παράλληλα γίνονται συζητήσεις και για την πρόταση της Delek για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού προς την Κύπρο, για κατασκευή τερματικού επεξεργασίας και υγροποίησης του φυσικού αερίου καθώς και το ενδεχόμενο προμήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με φυσικό αέριο στο μεσοδιάστημα μέχρι η Λευκωσία να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα.

Επίσης, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου, τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα για την προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για αριθμό θαλάσσιων οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι κυπριακές αρχές εξετάζουν το αίτημα της Delek στα πλαίσια της κυπριακής νομοθεσίας, η οποία προνοεί πως αν η Noble Energy επιθυμεί να παραχωρήσει δικαιώματα προς άλλη εταιρεία, αυτό θα εξεταστεί υπό τρία κριτήρια: η πείρα και εμπειρία του νέου ενδιαφερόμενου μέρους, η τεχνογνωσία της στο θέμα του φυσικού αερίου καθώς και η οικονομική της ευρωστία. Όταν η εξέταση ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο κατά πόσο τελικά η ισραηλινή Delek θα μπορεί να έχει το συγκεκριμένο ποσοστό των δικαιωμάτων της «Αφροδίτη».

www.greekfinanceforum.com

tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου